Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vollegrondstelers uit regio Nürnberg zijn blij met huidige afzet

"Ondanks de hitte is er continu vraag naar kool"

Het huidige extreme weer en vooral de droogte hebben de consumptie van verse sla en typische zomergroenten gestimuleerd. Er worden echter ook al klassieke wintergroenten zoals savooiekool, wittekool en rodekool in grote hoeveelheden geoogst. Hoewel de consumptie van deze producten nog steeds pas vanaf de herfst echt de hoogte in schiet, is de vraag naar kool er nu al, bevestigt Willi Sippel, een teler en groothandelaar uit Nürnberg.

Gemiddelde oogst
Momenteel zijn de vollegrondstelers uit de regio Nürnberg blij met de tevredenstellende marktsituatie. "Vergeleken bij vorig jaar zijn de prijzen momenteel weliswaar beter, maar we hebben ook veel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in de irrigatie van onze akkers. We zijn momenteel echter blij met een gemiddelde oogst. Andere bedrijven hebben te maken met duidelijk meer oogstuitval bij groenten uit de volle grond. Dat is momenteel ons grote voordeel'', schetst Willi de situatie.



De eerste kool van het groententeeltbedrijf werd reeds begin maart geplant en momenteel is men druk aan het oogsten. Hoewel kool bij de consument eerder als wintergroenten bekend staat, is er ook nu in de zomer continu vraag naar. "Ondanks de zomertemperaturen is er al vraag naar. Vanaf september worden de nachten koeler en verschuift de focus van sla en radijs meer naar kookgroenten zoals wittekool en rodekool. Daarom verwachten we dat de vraag tegen die tijd nog licht toeneemt.''



Bewaring
Tussen de afzonderlijke koolsoorten merkt de teler en marketeer geen grote verschillen wat betreft de vraag. Desalniettemin laat wittekool zich normaal gesproken iets eenvoudiger verkopen. "Rodekool is daarentegen procentueel iets kleiner. Voor de wittekool heb ik een bepaalde Russische evenals Turkse clientèle die deze koolsoort graag inmaken.'' Zodra de hoofdoogst voorbij is en de akkers leeg zijn, wordt de kool in november in de koeling bewaard. Van hieruit worden ze tot in het voorjaar verhandeld. "Wittekool heeft daarbij het voordeel dat hij in betere conditie blijft tijdens de bewaring.'' 

Stand op de Großmarkt
Willi Sippel runt het gelijknamige groententeelt- en groothandelsbedrijf momenteel in de derde generatie. De firma beschikt over 50 hectare vollegrondsteelt, waarvan 8 hectare geschikt is voor de koolteelt. Daarnaast teelt men op 1,5 hectare onder andere tomaten en komkommers in bedekte teelt. De versproducten uit eigen teelt worden grotendeels verkocht op de eigen stand op de Großmarkt Nürnberg. 

Verdere informatie:
Gemüsebau Sippel GbR
Höfleser Hauptstraße 88
90427 Nürnberg
T: 0911/30700750
F: 0911/30700755
Publicatiedatum: