Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stefanie Depuysseleir, Capespan

“Uitzonderlijk overzees appelseizoen gehad”

Tholen – "Het overzees appelseizoen begon als een successtory. De importvolumes zijn in het begin geweldig hoog geweest, omdat de oogst in Europa dusdanig klein was", vertelt Stefanie De Puysseleir, importeur bij Capespan. "Naast de grote volumes zijn ook de prijzen dit jaar historisch hoog geweest. In de eerste drie maanden zijn hoge importvolumes aan hoge prijzen stilzwijgend geabsorbeerd door de markt. Dit is allemaal te danken aan de kleine voorraden Europees fruit."


Het overzees perenseizoen is daarentegen niet makkelijk geweest. Een niet te negeren factor voor de moeilijke afzet was het weer. "Al vroeg in het seizoen kregen we concurrentie van het zomerfruit en dat is voor de peren een mokerslag geweest. We zijn later begonnen en hiervan hebben de peren nooit herstelt, zelfs niet met een lagere import. De prijzen lagen dit seizoen 15% lager dan voorgaande jaren", aldus Stefanie. Het einde van het overzees perenseizoen is in zicht. Volgende week loopt het seizoen op zijn eind.

Speculatieve volumes
Inmiddels ziet de importeur een kentering in de vraag. "De Europese appelen zijn dit jaar vroeg en de retail schakelt over naar lokaal product. Ik denk dat we uitgezonderd van de Pink Lady binnen twee weken klaar zijn met het overzees product", zegt De Puysseleir. Toch moet er nog wel wat product verkocht worden. "Exporteurs hebben gezien dat het op de vroege markt erg goed ging. Die hebben grote volumes laat geshipt. Dus er is nog wel wat product beschikbaar."

Pink Lady
"Pink Lady heeft een goed stabiel seizoen gehad. De kwaliteit is erg goed geweest en ook de volumes waren goed. De verkopen lopen nog steeds en we hopen het seizoen hiermee goed af te sluiten. Voor de andere variëteiten zoals Braeburn, Cripps en Granny Smith zien we de laatste tijd een grote duik in de prijzen als gevolg van de nieuwe oogst Europese appelen."


Biologisch
Capespan verhandelt momenteel nog weinig biologisch product op appels en peren. "We bekijken de opties en dit zal over de jaren toenemen. We zien zeker en vast een stijgende lijn in de vraag naar bio appelen en peren , dus we moeten dit tegemoetkomen", vertelt de importeur. Het aanbod variëteiten is over de jaren heen ook erg stabiel. "Pink Lady blijft populair en de rest volgt. Er is zeker aanbod van nieuwe variëteiten nodig om de consument te blijven aantrekken, maar tot op heden blijven dit nicheproducten.

"We hopen dit seizoen met Pink Lady goed te kunnen afsluiten in november. Daarna moeten we ons weer voorbereiden op het nieuwe seizoen in januari. Voor appelen is het een uitzonderlijk goed jaar geweest. Helaas is het voor de peren moeilijk geweest, maar het is elk jaar weer afwachten. We blijven ons focussen op retail. Het is belangrijk dat we onze programma's en relaties kunnen blijven behouden", besluit Stefanie.

Voor meer informatie:
Stefanie De Puysseleir
Capespan Continent 
Atlantic House 
Noorderlaan 147
2030 Antwerpen
+32(0) 3 546 09 22