Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heike Valcke, aardappelgroothandel Valcke

"Vroege aardappelen zijn allemaal naar de industrie gegaan”"

Tholen – "September gaat het moment van de waarheid zijn. Mijn telers hebben nog niks gehaald dus we weten nog niet zeker hoe de situatie zal zijn. Ze gaan nu op het gemak beginnen met rooien", vertelt Heike Valcke van aardappelgroothandel Valcke. "We weten dat er doorwas is in sommige partijen en we zijn de bewaarsituatie van vorig jaar nog niet vergeten. Ik denk dat het risico om de aardappelen in een loods te stoppen te groot is wanneer de prijzen zo goed zijn. De prijzen lagen vorige week rond de 25 euro en steeg het naar de 27 euro. Dit is erg hoog voor de tijd van het jaar."


Veld met bintjes in juni van dit jaar

Met de vroege aardappelen is de handelaarster helemaal klaar. "Wij zaten bij het gelukkige kamp. Mijn telers hebben bijna allemaal de tonnages geleverd die gecontracteerd waren. Maar ik denk dat ik één van de weinigen ben", zegt Valcke. Veel telers zijn nog niet van plan om de late aardappelen te rooien. "Er gaat dit jaar geen aardappel te veel zijn. Vorig seizoen hoopten we nog dat de industrie naar vrije aardappelen ging vragen. De aardappel gaat dit jaar van voederaardappel voor de dieren naar een consumptieaardappel."

"Ik denk dat bijna alle aardappelen dit jaar naar de industrie zullen gaan en dat we inderdaad korte frietjes gaan krijgen. Toch is het nog allemaal afwachten tot wanneer de late aardappelen daadwerkelijk gerooid zijn", besluit Heike. 

Voor meer informatie:
Heike Valcke
Aardappelen Valcke
Ketelstraat 20
8560 Moorsele
+32(0)56 5210 73