Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse witlofteler brengt roodlof op de markt

De streek Op Die Berg in de Zuid-Afrikaanse regio Koue Bokkeveld in Ceres staat bekend om de teelt van hardfruit en uien. De voorbije twee jaar heeft deze streek zich dankzij een miljoeneninvestering in de infrastructuur ook ontpopt tot het middelpunt van de witlofteelt in het land. Witlof, dat al erg geliefd was in Nederland en BelgiĆ«, wint nu ook in Zuid-Afrika aan populariteit. 

Volgens Fanie van der Merwe, van Bronaar Farms, is deze moeilijk te telen groente nu 12 maanden per jaar verkrijgbaar op de Zuid-Afrikaanse markt en te koop bij supermarktketens zoals Woolworths en Checkers en kruideniersketen Food Lover's Market. 

"Het telen van roodlof is even uitdagend als de teelt van witlof," begint Van der Merwe. "Terwijl witlof rauw in salades, gekookt in soepen of op traditionele wijze bereid met ham en kaas kan worden gegeten, is roodlof het meest geschikt voor salades en als garnituur. We zijn blij dat we consumenten in Zuid-Afrika nu de kans kunnen bieden kennis te maken met deze bijzondere koolhydraatarme (3,3 gr/100 gr) groente die veel vezels bevat (3,1 gr) en naast antioxidanten, vitaminen en mineralen ook nog eens 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur (B9) levert," vertelt Van der Merwe. 

Hij voegt er aan toe dat roodlof vanwege zijn hogere prijs beschouwd wordt als een luxe groente, net zoals artisjokken en witte asperges. "Evenals zijn witte broertje wordt ook roodlof in het donker geteeld."



"Er zijn twee redenen waarom wit- en roodlof dure gewassen zijn. Ten eerste kan slechts een klein percentage van de gezaaide pennen 'geforceerd' worden en de tweede reden is dat wit- en roodlof op water geteeld moeten worden in een speciaal daarvoor gebouwde gecontroleerde omgeving. Het pluspunt hiervan is dat de kropjes die na zo'n 22 dagen geoogst kunnen worden helemaal schoon zijn en geen aarde of vuil bevatten."

Van der Merwe vertelt dat wereldwijd steeds meer koks roodlof gebruiken om hun borden op te maken. "We leveren momententeel aan restaurants via The Green Scene," vertelt hij. 

Fanie van der Merwe van het in 1743 opgerichte Bronaar, is de negende generatie Van der Merwe telers in Ceres. Bronaar mag zich dan ook het oudste familiebedrijf van Zuid-Afrika noemen. Sinds 2007 is 28% van het bedrijf in bezit van het personeel, wat het tot een volledig gecertificeerd Broad-Based Black Economic Empowerment (B-BEE)-bedrijf maakt. Als grote leverancier aan de Zuid-Afrikaanse en exportmarkt, is Bronaar aangesloten bij SIZA en voldoet het bedrijf aan de hoge standaarden van onder meer GlobalGAP en Nature's Choice.

Voor meer informatie:
Fanie van der Merwe
Tel: +27 (0) 23 317 0729
Publicatiedatum: