Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Onvoldoende plukkers om recordoogst binnen te halen

Het is bekend dat Polen dit seizoen een record aan appelen zal oogsten. Als gevolg van de Russische boycot en het feit dat China veel minder appelen afneemt dan afgesproken, zal het land mogelijk te maken krijgen met een overschot aan appelen. Het grootste probleem blijft echter het tekort aan arbeidskrachten om het fruit te plukken. 

Mohamed Marawan van Sarafruit liet eerder weten dat de overvloed aan appelen altijd nog aan lokale verwerkers kan worden afgezet. Dit is echter geen oplossing voor kleine teeltbedrijven die maar zo'n 1.000 ton appelen op kunnen slaan maar wel 1.500 ton oogsten. 



"Polen rekende aanvankelijk op veel arbeidskrachten uit Oekraïne om de recordoogst van dit jaar te plukken. We hebben ze tot nu toe echter nog niet zien verschijnen. We hebben simpelweg niet genoeg mensen om alle appelen te plukken," vervolgt Marawan. "Voor Sarafruit bekijken we momenteel de mogelijkheden voor de aanschaf van een plukmachine, zoals we gezien hebben in de Verenigde Staten en Italië. Het probleem is alleen dat we hier in Polen niet gewend zijn te werken met deze plukrobots. Het zal dus wel even duren voordat we er zo effectief mogelijk gebruik van kunnen maken. Toch denk ik oprecht dat er geen appel verloren zal gaan. We gaan onze appelen gedurende een langere periode plukken. Het helpt ook dat de verschillende appelrassen op andere tijden worden geplukt. Zo wordt op dit moment Gala Must geplukt en over een week of twee kunnen we beginnen met de pluk van Royal Gala. Daarna is het de beurt aan de Golden rassen. Het voordeel hiervan is dat de kleine appelen nog wat extra tijd hebben om te groeien en dat levert uiteindelijk fruit in grotere maten en van betere kwaliteit op."

Een grote hoeveelheid Poolse appelen was eigenlijk voor China bestemd maar de Chinezen proberen nu onder deze afspraak uit te komen door te beweren dat de certificering niet in orde is. Dit houdt in dat Poolse exporteurs op zoek moeten naar alternatieve markten om hun appelen af te zetten. Gezien de enorme volumes betekent dit dat de prijzen zijn ingezakt. "We maken nog steeds winst maar wel veel minder per kilo dan vorig jaar. Vooral vanwege de arbeidskrachten die nodig zijn om de appelen te plukken. Egypte is onze voornaamste doelmarkt voor deze appelen maar ook Maleisië is een zeer goede markt voor ons. Deze markt heeft steeds meer appelen nodig en er wordt gewerkt aan afspraken om goede prijzen te krijgen. Spanje zou ook weleens veel Gala Must en Golden af kunnen nemen," aldus Marawan. 



Op de vraag wat voor veranderingen Poolse appeltelers het volgende seizoen te wachten staan, antwoordt Maravan dat hij denkt dat technologie belangrijker dan ooit zal worden. "We overwegen zelfs om ons irrigatiesysteem te gebruiken voor het bespuiten van onze boomgaarden in plaats van handmatig. Dit zal veel werk besparen en geeft ons meer mankracht om de appelen te plukken. Afhankelijk van de vraag of we dit seizoen een plukrobot aanschaffen, zullen we volgend seizoen uitbreiden en meer machines aanschaffen om telers te helpen."



Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Email: office@sarafruit.eu
www.sarafruit.eu
Publicatiedatum: