Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Manuel Coello, van Patatas Meléndez:

Spanje: Minder aardappelen maar wel bevredigende prijzen

De weersomstandigheden zijn behoorlijk ongewoon geweest voor de aardappelteelt in Castilië en León. Deze regio is de belangrijkste aardappelteeltregio van Spanje: goed voor ongeveer 40% van het totale volume. De opbrengsten zijn over het algemeen lager dit jaar, er zijn meer kleine maten en meer gezondheidsproblemen met de aardappelen, hoewel de markt stabiel blijft.

Dat vertelt Juan Manuel Coello van Patatas Mélendez, leidend bedrijf in de teelt en afzet van consumptieaardappelen met ongeveer 16 % van het marktaandeel in Spanje. In het afgelopen seizoen bereikte het bedrijf bijna de 160.000 ton aardappelen, een cijfer waarvan men verwacht dat het in het huidige seizoen nog zal stijgen.



"Toen de periode van poten begon, was er na een droge winter, veel onzekerheid. De grootste zorg was of we water zouden hebben. Onmiddellijk volgden overvloedige regenbuien elkaar echter op, wat uiteindelijk zorgde voor een vertraging van het poten eind mei. Het poten vond plaats in extreem vochtige omstandigheden en daarna kwamen er hittegolven evenals verschillende stormen. Dit heeft niet alleen geleid tot een vermindering van de opbrengsten, maar ook tot een grotere aanwezigheid van schimmelziekten en, net als in de rest van Europa, tot kleinere maten. Toch zijn we goed bevoorraad gedurende het hele seizoen, dankzij een goede planning", legt hij uit.




Volgens Juan Manuel Coello is de markt over het algemeen stabiel en zijn de prijzen goed voor alle delen van de keten. "Er is een opvallend prijsverschil tussen de partijen met premium kwaliteit en goede maten ten opzichte van de partijen met een meer standaard kwaliteit. Toch gaat het in beide gevallen om bevredigende prijzen: middelmatig tot hoog vanwege de aanpassing van de opbrengsten. Afhankelijk van hoe de kwaliteit zich zal ontwikkelen, zouden de premium partijen zelfs licht kunnen stijgen".

Patatas Meléndez is gevestigd in Castilië en León, maar verhandelt ook aardappelen uit andere regio's. Buiten het seizoen importeert het bedrijf ook om zo gedurende het gehele jaar aardappelen te kunnen leveren.



"Wij zijn de eersten in de start van het seizoen van nieuwe Spaanse aardappelen in de regio Murcia en Andalusië in april. Later, in juli, gaan we verder met de aardappeloogst in Castilië en León tot de maand november. Vanaf dat moment worden we bevoorraad vanuit Spaanse regio's met tweede oogsten en vanuit andere landen zoals Israël en Marokko om zo nieuwe aardappelen te kunnen blijven aanbieden. Aan de andere kant importeren we ook bewaaraardappelen uit Frankrijk, hoewel het streven is om gedurende het hele jaar nieuwe aardappel te kunnen aanbieden. We vinden namelijk dat zowel de agronomische als de culinaire eigenschappen daarvan superieur zijn aan die van bewaaraardappelen. Het zou gunstig zijn voor onze klanten".

Patatas Meléndez bestemt zijn aardappelen zowel voor de nationale markt als voor de export. Dat laatste vooral naar landen als Portugal vanwege de nabijheid evenals naar noordelijkere landen als België, Duitsland en Frankrijk. "Dit jaar exporteren we behoorlijk veel naar landen in Noord-Europa vanwege de schaarste die veroorzaakt is door de droogte en de hittegolven".


Voor meer informatie:
Juan Manuel Coello
Patatas Meléndez
T: +34 983 812 920

Publicatiedatum: