Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse oogst Abate-peer gestart

De oogst van de Abate-peer is op 27 augustus begonnen in Ferrara terwijl de oogst in Modena al op 23 en 24 augustus van start is gegaan. Over het algemeen lijken de peren van middelgroot formaat, groter dan afgelopen seizoen. Ook de kwaliteit is goed. Toch zijn er wel wat problemen geweest met ongedierte.



"We zijn echt heel tevreden met de gemiddelde grootte van dit jaar. De telers hebben hard gewerkt. En zelfs als aan het einde van de oogst de opbrengst per hectare wat minder is, zal de bruto oogst niet worden beïnvloed", zegt Alessandro Passerini, een technicus die veel bedrijven in het gebied rond Ferrara volgt.

Foto van peren, eind juli genomen

Albano Bergami, voorzitter van de Interprofessionele organisatie Pera, en tevens teler met meer dan 30 hectare, legt uit dat de oogst iets eerder is begonnen dan andere jaren vanwege de seizoenstrend. "We zijn tevreden over de maten wat de prijzen positief beïnvloedt. We herinneren alle telers eraan dat de peren moeten worden geoogst in de juiste mate van rijpheid met een niet buitensporige hardheid. Anders zal je op het moment van afzet te maken krijgen met teleurstellingen."

En dat is wat er vorig jaar ten dele gebeurde. Het gebruik van middelen in de cel moet heel nauwkeurig zijn, anders riskeert men harde vruchten die niet zullen rijpen. De peren worden geoogst als ze een hardheid hebben van maximaal 5,5.



"Sommige bedrijven hebben vanwege de weersomstandigheden last van alternaria, dat een deel van de oogst dreigt te compromitteren. Er is wel wat ongedierte maar die hebben gelukkig geen al te ernstige problemen veroorzaakt", zegt Passerini.

Davide Marconi, technicus van Apofruit uit het Vignola-gebied, zegt dat ze in het gebied van Modena zijn gaan oogsten op 23 augustus omdat de penetrometer rond de 5 was. "We stellen voor peren tussen 4,5 en 5,5 kg/cmq te oogsten. De kwaliteit wordt uiteraard gecheckt, vooral tijdens de oogst."
Publicatiedatum: