Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seizoen start met hogere prijzen dan vorig jaar

"PDO Pera de Lleida niet mee in oogsttoename Europa”"

Het perenseizoen is al gestart voor de PDO Pera de Lleida met de afzet van de Limonera-variëteit. De Blanquilla-variëteit is al geoogst en zal volgende week worden afgezet, terwijl Conference, de variëteit die ongeveer 65% van de totale afzet vertegenwoordigt, nu ook wordt geoogst.



Volgens Lourdes Salazar, commercieel directeur van het merk: "De Regulerende Raad is zeer strikt en streng in het controleren van de kwaliteit van het product dat op de markt wordt gebracht." De telers die onder het PDO vallen, moeten precies de richtlijnen voor de oogst volgen. Ze houden rekening met de zoetheid, hardheid en het uiterlijk van het fruit om ervoor te zorgen dat het kan worden geëtiketteerd als PDO (Protected Denomination of Origin - Productieregio met beschermde merknaam). We komen altijd iets later op de markt dan standaard perentelers, maar dit garandeert dat we een buitengewoon product kunnen aanbieden. "

Het seizoen is goed begonnen voor de PDO Pera de Lleida in termen van oogst, afzet en prijzen. "De opbrengsten zijn iets lager dan vorig seizoen voor de Blanquilla en Limonera, terwijl de Conference een lichte toename van de oogst laat zien. De maten zijn adequaat, rekening houdend met het feit dat ze niet kleiner kunnen zijn dan 60-65 om in aanmerking te komen voor de PDO."

Lourdes Salazar, Commercieel Directeur

Wat de afzet en de prijzen van de eerste Limonera-peren betreft, "was de start van het seizoen tot dusverre bevredigend." De prijzen zijn veel hoger dan vorig jaar rond deze tijd. We hopen dat deze trend zich tijdens het hele seizoen zal voortzetten, ook voor de andere variëteiten," zegt Lourdes Salazar. "Limonera's zijn beschikbaar tot oktober, Blanquilla's tot maart en Conference tot juni, afhankelijk van hoe de vraag in de markt zich ontwikkeld."

Volgens ramingen van WAPA zal de Europese perenoogst dit jaar met 4% toenemen en zouden de prijzen kunnen dalen. De commercieel directeur is van mening dat "we omdat we een ander product hebben, waarschijnlijk niet veel last van zullen hebben van de stijging van het aanbod. Belgische en Nederlandse peren zijn groot in aantal, maar niet het lekkerst als het gaat om zoetheid," aldus Salazar. "Peren onder de PDO kunnen alleen als Extra of Eerste klasse worden verkocht." Door importeurs gestelde normen zijn in toenemende mate veeleisend en ze weten dat het kopen van een peer die wordt beschermd door een PDO een gedifferentieerde kwaliteit garandeert, vooral wat betreft zoetheid aangezien het de zoetste peer op de markt is, volgens de proefpanels." Lourdes Salazar legt uit dat de kwaliteit van het product zo onderscheidend is dat het merendeel van het marketingbudget naar het organiseren van proeverijen op verkooppunten gaat. "We zijn ervan overtuigd dat als consumenten deze peren proberen, dat ze niets anders meer willen. Consumenten worden steeds kritischer."



Wat de marktbestemmingen betreft, zegt de commercieel directeur dat "het nog steeds een jonge DPO is, dus de belangrijkste markt voor deze peren is de binnenlandse markt. Het consolideren van onze positie daarin is een van onze belangrijkste doelstellingen. Buiten Catalonië zijn er delen van Spanje waar ze ons nog niet kennen en dit jaar willen we de promotie van de peren op elk van die gebieden een boost geven. Als we eenmaal een grotere ontwikkeling op de binnenlandse markt hebben bereikt, zullen we overwegen om uit te breiden naar de internationale markt."

De teelt- en verpakkingsgebieden van de DPO Pera de Lleida liggen in het zuiden van de provincie Lleida. Dit is het gebied met de gemeente Lleida en enkele naburige steden in de districten Noguera, El Segrià, El Urgell, El Pla d'Urgell en Les Garrigues. Hoewel in de rest van Lleida ook peren worden geteeld, zijn alleen de bovengenoemde regio's toegestaan voor teelt onder de PDO.

"Ik wil de telers onder de paraplu van onze PDO heel erg bedanken voor hun werk en toewijding. Zonder hen zou het niet mogelijk zijn om zo'n mooie peer aan te kunnen bieden," besluit Lourdes Salazar.


Voor meer informatie:
Lourdes Salazar
PDO Pera de Lleida
T: +34 663 964 471
comercial@edenia.net
peradelleida.es