Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resultaten Spaanse steenfruitseizoen

Nectarineprijzen meest beïnvloed door groot tekort

De Spaanse steenfruitcampagne bevindt zich in de slotfase met aanzienlijk kleinere oogsten dan vorig jaar vanwege slechte bloemzetting, veelvuldige regens en hagel. Tegelijkertijd "is de afname in de oogst dit jaar vooral in het veld te zien dan in de uiteindelijke verkoopaantallen," aldus Santiago Vázquez, manager van het bedrijf La Vega de Cieza uit Murcia.



Dit zijn producten, zoals nectarines, die het in de prijs goed doen vanwege de volumedaling. "De prijzen van nectarines zijn het meest beïnvloed door het tekort. Die liggen dit seizoen hoger dan in het vorige. Ondertussen hebben de prijzen van perziken, met name gele perziken, de afgelopen drie maanden werkelijk de bodem bereikt. De verwerkende industrie heeft voor abrikozen slechts de helft betaald ten opzichte van wat er vorig seizoen geboden werd, terwijl perziken in blik slechts 3 tot 5 cent goedkoper waren dan vorig jaar. Zelden is men getuige van een dergelijke marktomstandigheid geweest voor de perzikconserveninpakkers, die onder steeds meer concurrentiedruk staan vanuit Griekenland en China, in combinatie met een verhoogde concentratie van de vraag in Europa," verklaart de teler en exporteur.

Prijzen van platte perziken zijn stabiel gebleven. "Prijzen van verpakt product liggen rond hetzelfde niveau als vorig jaar en die waren al niet al te best. Maar in ieder geval wordt er dit jaar niet zoveel product gestort als vorig jaar, toen vanwege de overproductie en beperkte vraag er veel is afgedankt," zegt hij.

Ten aanzien van abrikozen merkt Santiago Vázquez op dat "de export tot het laatste moment toe beter is geweest dan vorig jaar, dat van begin af catastrofaal was. De teelt van abrikozen, die geplukt worden van mei tot juni, is omdat er vorig jaar zoveel geld verloren is een stuk afgeremd. Dit jaar hebben Frankrijk en Italië een deel van hun oogst verloren en begonnen de seizoen een stuk later. Daardoor was niet helder wat er voor deze periode precies geplant stond in Europa. Maar zodra er weer een jaar is zonder tegenvallende weersomstandigheden in Frankrijk, Italië en Griekenland, zal dit beeld wel weer veranderen."

Pruimen zijn er nog steeds te weinig, vooral in midden en kleine maten. "Op dit moment is Extremadura het voornaamste teeltgebied, dat scherp in oogstvolume is gedaald. Tussen nu en december zal het tekort alleen maar groter worden vanwege de schade door het weer. De exportomstandigheden zouden daardoor wel kunnen verbeteren," besluit Santiago Vázquez.


Voor meer informatie:
Santiago Vázquez
La Vega de Cieza
T: +34 968455779
santiago@vegacieza.com
www.vegacieza.com