Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote oogst leidt tot prijsschommelingen bij de Oostenrijkse groothandel

"Prijsdaling van 40 procent bij Turkse vijgen"

De handel in druiven en verse vijgen uit Turkse teelt loopt momenteel op volle toeren. West-Europese groothandelaren zijn blij met de vroege seizoensstart, evenals de goede kwaliteit van de Turkse producten. Terwijl de handel in druiven een gelijkmatige prijssituatie vertoont, is er bij de vijgen momenteel sprake van een duidelijk overaanbod en een bijbehorend prijsverval.

Gelijkmatige druivenmarkt
Op de Großmarkt in Wenen (Inzersdorf) zijn de druiven uit Turkije sinds ongeveer een week verkrijgbaar, vertelt Baris Sahin, bedrijfsleider van groothandelsbedrijf Petrik & Sahin OG. Wat betreft de kwaliteit zijn de eerste leveringen - die voornamelijk uit de omgeving van Izmir (Zuid-Turkije) worden afgenomen - heel overtuigend. "Vanwege de hittegolf in Turkije start het seizoen van de Turkse druiven dit jaar duidelijk vroeger dan anders. Vorig jaar begonnen we namelijk pas begin september met de afzet van de eerste Turkse druiven.''



Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het aanbieden van Turkse groenten en Turks fruit en biedt gedurende het seizoen twee hoofdrassen van druiven aan. Zowel de Crimson seedless alsook de populaire Sultana zijn momenteel in het assortiment verkrijgbaar en worden normaal gesproken tot in februari op de stand in de Großmarkt Wenen aangeboden. "De prijzen zijn in ieder geval op de Großmarkt in Wenen ongeveer hetzelfde als vorig jaar. "We merken momenteel geen grote verschillen. Hoewel er tijdens het seizoen altijd sprake is van hoogte- en dieptepunten, verwachten we in ieder geval op basis van de huidige vooruitzichten geen grote prijsschommelingen of gaten in het aanbod'', aldus Baris. 


Citroenen uit Turkse teelt worden momenteel ook aangeboden op de Großmarkt in Wenen

Prijsdaling van veertig procent
Een andere productgroep uit Turkije wordt momenteel eveneens op grote schaal geïmporteerd en afgezet, namelijk vijgen. "Qua prijzen is het seizoen weliswaar tevredenstellend begonnen, maar momenteel merken we echter een duidelijke prijsdaling. Binnen twee tot drie weken is de prijs naar schatting met circa veertig procent gedaald, aangezien er gewoon sprake is van een overaanbod'', vertelt Baris. 

Ondanks de huidige prijsverhoudingen is Turkije als teeltgebied en exportmarkt nog steeds in opkomst. Tot de nieuwste expansiestappen hoort de teelt van tropisch fruit zoals pitahaya's en avocado's. Ook de gespecialiseerde groothandelaar in Wenen is er van overtuigd dat Turkije nog ontwikkelingspotentieel heeft: "Over het algemeen kunnen we vaststellen dat Turkije als teeltgebied voor de West-Europese markt jaarlijks aan betekenis wint.'' 

Grootschalige import
De firma 'Petrik & Sahin OG', gevestigd in de Großmarkt Wenen (Inzersdorf), importeert groenten en fruit uit vele Europese landen en daarbuiten. Het productpalet omvat voornamelijk seizoensproducten, waarbij het bedrijf het hele jaar door grote waarde hecht aan Oostenrijkse kwaliteitseisen. Uit Turkse teelt neemt het bedrijf naast druiven en vijgen onder andere citroenen, aubergines, courgettes en Spaanse pepers af. Als extra dienstverlening buiten de groothandel voorziet men ook talrijke kantoren in Wenen en de nabije omgeving van vers fruit direct op de werkplek.

Verdere informatie:
Petrik & Sahin OG
Großmarkt Wien-Inzersdorf
Laxenburgerstraße 365 C6 69-74

Publicatiedatum: