Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

Begin van de zomer werd de Europese handel opgeschrikt door een grote aanvoer van avocado's dankzij een grote oogst in Peru en Zuid-Afrika. De prijzen kwamen onder druk te staan en voor het eerst in jaren leek er sprake van een overschot. Waren dit de eerste tekenen dat de markt haar grenzen heeft bereikt? Niets lijkt minder waar. Zuid-Afrikaanse exporteurs zijn goed te spreken over het seizoen. Wereldwijd wordt nog aangeplant en blijft de productie stijgen. Europese handelaren halen ondertussen opgelucht adem: de markt stabiliseert.

Zuid-Afrikaanse exporteurs niet ontevreden
De Europese markt herstelt zich en de prijzen stabiliseren na een periode die omschreven wordt als 'tricky' doordat er grote volumes uit zowel Zuid-Afrika als Peru beschikbaar waren. Dat zette de prijs onder druk. Handelaren die de aankomst van het fruit niet goed timeden, droegen de gevolgen van de lage prijzen. Volgens grote bedrijven was het seizoen niet slecht. In bepaalde weken was de prijs vergelijkbaar met vorig jaar, maar voor de Fuerte was de markt aardig depressief op bepaalde momenten.

Exporteurs hebben het volume de afgelopen weken wat ingehouden, maar nu zijn er grote volumes beschikbaar voor de export. In Rusland en het Midden-Oosten worden prijzen gemaakt die goed te vergelijken zijn met de Europese. Daarnaast zijn deze landen een goede markt voor de greenskins. Vanaf eind oktober zal de export afgebouwd worden.

Op de lokale markt zijn de prijzen op het laagste niveau in vijf jaar, tot vreugde van de consumenten. De opbrengst voor de telers is vergelijkbaar met vorig jaar, ondanks de grotere volumes.

In het noorden van het land hebben de eerst bomen in bloei gestaan, wat duidt op positieve verwachtingen voor het volgende seizoen. in KwaZulu-Natal is de oogst nog in volle gang, net als de nieuwe aanplant in de zuidelijke Kaapregio. Het ideaal van een jaarrond binnenlands aanbod is bijna gerealiseerd. Het seizoen begint in maart in Mozambique en wordt in januari afgesloten in de Kaapregio en de hoger gelegen gebieden in Limpopo. In de regio wordt er ook veel gepland. Zambia en Zimbabwe breiden de teelt uit, al speelt de lange afstand tot de havens nog wel een rol in deze gebieden.



Mexicaanse export naar China groeit fors
In de eerste helft van dit jaar overtrof Mexico het exportcijfer naar China van 2017. Tussen januari en juni van dit jaar verscheepte het land 9.368 ton naar China. Dat is 7,1% meer dan in de twaalf maanden van 2017. De vraag in China is gestegen en de prijs voor de Mexicaanse telers is met 24 tot 32 peso's stabiel gebleven. Daar komt bij dat de productie met 6% steeg naar 997.000 ton in 2017. "Dat maakt het mogelijk om zowel de export als de binnenlandse markt van avocado's te voorzien," aldus een handelaar.

In China groeit de consumptie. Daarbij identificeert de Chinese consument de avocado met Mexico. Mede dankzij nieuwe protocollen die de export uit Jalisco sinds december vorig jaar mogelijk maakt, kan de handel verder opbloeien. De export van Mexico steeg tussen 2013 en 2017 van 939.000 kilo naar 8,74 miljoen kilo. Dat komt neer op duizelingwekkende groei van 831% in de export naar China.

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. De zomermaanden zijn traditioneel rustig. "Het fruit is mooi, maar aan de kleine kant," vertelt een handelaar. De kwaliteit ziet er veelbelovend uit. de kleinere sortering is het gevolg van waterproblemen. Naast de export naar China is de VS traditioneel de grootste afnemer van de avocado's. andere markten zijn Europa en het Midden-Oosten.

Peru wil marktaandeel VS vergroten
Vorig jaar exporteerde Peru voor 175,2 miljoen dollar naar de VS. Dit jaar wordt een daling van 8% geraamd, maar voor volgend jaar zijn de vooruitzichten (met een groei van 21%) goed te noemen. De cijfers over 2017 toonden groei ten opzichte van 2016. De omzet van 175,2 miljoen dollar was 134% meer dan in 2016. Het volume kwam ui op 66.215 ton, 105% meer dan in het voorgaande jaar. "Dat was een opleving na twee jaar van krimp, gezien de daling van 31% in 2015 en 10% in 2016," aldus een vertegenwoordiger van de sector. Daar staat tegenover dat Peru tussen 2013 en 2017 goed was voor 7% van de Amerikaanse import van avocado's. Daarmee neemt het land de tweede positie op de ranglijst in. Mexico heeft met 88% verreweg het grootste deel van de Amerikaanse markt in handen. De nummers drie en vier op de lijst, Chili en de Dominicaanse Republiek, zijn samen goed voor 5%.

De afgelopen vijf jaar liet de export naar de VS een dynamisch patroon zien. Met het voorstel van de Amerikaanse autoriteiten om Ecuador ook toegang te geven tot de VS, dreigt Peru er een concurrent bij te krijgen. "Hoewel de export uit Ecuador geen obstakel vormt voor de groei van de Peruaanse export, is het voorstel wel een waarschuwing aan Peruaanse exporteurs om zelfgenoegzaam te zijn." Het pad van innovatie en toegevoegde waarde om een groter marktaandeel te krijgen, moet bewandelt worden, aldus een vertegenwoordiger van de sector.

Ecuador: avocado's naar de VS?
Nederland, Spanje en Hong Kong waren in 2017 de belangrijkste markten. Binnenkort hoopt het land toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt. Dat proces is in volle gang, maar er is geen deadline gesteld. Het areaal in Ecuador staat op 680 hectare, wat overeenkomt met 400 ton productie per jaar.

Colombia richt pijlen op VS
Na koffie, bananen, bloemen, palmolie en suiker vormt de Hass-avocado het 'groene goud' voor de Colombiaanse economie. Naar verwachting zal dit jaar 33.000 ton op de markt gebracht worden tegen een waarde van 70 miljoen dollar. Volgens een handelaar is die snelle groei te danken aan de goede kwaliteit van de producten. In 2010 stond de export op 107.000 dollar, in 2016 was dat bedrijf gestegen tot 35 miljoen dollar. Nederland, Verenigd Koninkrijk en Spanje vormen de belangrijkste bestemmingen.

Vorig jaar opende de VS de grenzen voor het Colombiaans product. Handelaren zien veel potentieel in deze markt. Zij wijzen er op dat het voordeel van Colombia de jaarrond productie is. In verschillende regio's zijn de avocado's aangeplant. Daardoor kan het land exporteren naar de VS in de periodes dat concurrenten, zoals Mexico, Peru en Chili, van de markt zijn

Honduras op radar Taiwanese investeerders
Als onderdeel van de bilaterale relaties hebben de Taiwanese autoriteiten aan de Hondurese regering duidelijk gemaakt aan welke voorwaarden voldaan moet worden om investeerders van Taiwan aan te trekken. Momenteel zijn er al enkele projecten in de landbouwsector waar Taiwanese investeerders in participeren. Een daarvan is een avocadozaadproject. Met het oog op de groeiende productie en vraag naar avocado's zijn investeerders bereid om geld te steken in de teelt om de avocado's vervolgens te exporteren naar Taiwan.

VS: goede vooruitzichten seizoen 2019
Het seizoen in Mexico wisselt, waardoor de zogenaamde 'loca' (ook bekend als 'off bloom') avocado's aan de markt komen in de VS. Dit seizoen duurt tot ongeveer midden september, waarna het seizoen 2019 begint, vertelt een handelaar. De oogst voor de Amerikaanse markt komt uit Michoacán, Mexico. Dat is momenteel de enige regio met toestemming om naar de VS te exporteren. Er zijn meer teeltgebieden, bijvoorbeeld Canada importeert ook uit Jalisco. Hoewel het fruit momenteel een goede houdbaarheid van een tot twee weken heeft, is de aanvoer beperkt.

Met de nieuwe oogst verwacht een importeur voldoende aanvoer met goede prijzen. Na de Californische avocado's zijn de Mexicaanse geliefd onder Amerikanen. "Californische avocado's zijn altijd eerste keus, want de consument wil binnenlands product," vertelt een handelaar. Deze avocado's brengen dan ook 2 tot 3 dollar meer op. "Daarna volgen de Mexicaanse en Peruaanse avocado's. Mexicaanse avocado's brengen meer op, omdat de smaak beter is." Als de aanvoer van de nieuwe oogst gaat stijgen, zullen de prijzen naar verwachting dalen.

De biologische avocado's brengen gemiddeld 2 tot 3 dollar meer op en zijn doorgaans langer houdbaar als de kwaliteit goed is. "Consumenten kijken altijd naar biologisch," vertelt een handelaar.

Spanje verwacht grotere oogst
Het seizoen in Malaga is enkele maanden geleden al afgelopen, maar toch zijn er nog enkele late rassen, zoals Lamb Hass en Reed in de markt te vinden. Het overgrote deel van de aanvoer is echter import. De meeste telers in Malaga kiezen voor de Hass-variëteit, maar door een spreiding in rassen kan het seizoen verlengt worden. Met een juiste selectie zou jaarrond productie mogelijk moeten zijn.

De markt herstelt zich na de lastige periode in het begin van de zomer. Dit jaar zal de Spaanse oogst groter uitvallen. "Het is stressvol voor ons allemaal geweest. Europa was niet in staat om zo'n groot volume te absorberen in zo'n korte tijd," vertelt een handelaar. Sommigen maken de vergelijking met de 'avocadocrisis' uit 2007, maar de consumptiecijfers lagen toen veel lager.

De markt is herstellende en Colombia en Mexico beginnen de oogst. Het is mogelijk dat er een klein gat valt tussen deze seizoenen en de Spaanse oogst. Naar verwachting zullen er in Malaga en in Marokko meer avocado's geoogst worden. Het seizoen begint in september met de Bacon, in november volgen de Hass en Fuerte.

Nederland: Avocadomarkt herstelt van slechte zomer
De ongekende groei van de avocadomarkt ten spijt, deze zomer was het aanbod even te groot op de Europese markt. Een dramatisch prijsniveau van 3-4 euro was het gevolg. Inmiddels is de markt weer aangetrokken en maakt de sector zich op voor een septembermaand met de nodige tekorten. Volgens importeurs viel de aanvoer niet 30% hoger uit, zoals experts hadden verwacht, maar 70%. Alle landen hadden een on-year en dat resulteerde in dit gigantische overaanbod, wat niemand had voorspeld. Daarbij ging de export vanuit Peru later van start, waardoor men de containers in minder weken moest concentreren. Inmiddels is de markt weer genormaliseerd.

Duitse markt stabiliseert
De avocadohandel lijkt zich na een bewogen periode weer te stabiliseren, zo bevestigen de importeurs. Peru bevindt zich in de slotfase van het seizoen, Chili zal naar verwachting vanaf week 36 beginnen met de export. Na een periode met zeer lage prijzen, krabbelt de markt nu weer wat op. Er wordt dan ook verwacht dat de prijzen tot de start van het Chileense seizoen licht blijven stijgen. Omdat Chili de Amerikaanse markt als referentiepunt gebruikt, verlangen zij ook hogere prijzen voor hun product, bevestigen de handelaren. Daarnaast is de beschikbaarheid van de kleine kalibers (24+) behoorlijk problematisch. Ook dit heeft zijn uitwerking op de prijs.

De kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse en Peruaanse is zeer tevredenstellend. Er is immers geen sprake van noemenswaardige uitvalratings. Wat betreft de afzet mogen de handelaren ook niet klagen: normaal gesproken loopt de populariteit van avocado tijdens de zomer iets terug door de concurrentie van o.a. steenfruit en andere zomerproducten. Daar is dit seizoen geen sprake van, vooral ook omdat de consumptie van avocado in zijn algemeenheid nog altijd stijgt. In het seizoen 2016-2017 werd een afzetstijging van 31 procent genoteerd. Tegenwoordig vinden ook grote eenheden en vooral kleine kalibers gretig aftrek in de Duitse handel. De experts geloven dan ook in de verdere ontwikkelingspotentie van het product.

Frankrijk: Goede markt maar weinig gemiddelde maten
Sinds 2 à 3 weken gaat het weer aardig op de Franse avocadomarkt, vertelt een grote importeur die zelf vooral Peruaans product aanbiedt. "De volumes nemen af terwijl de vraag toeneemt."

De stijgende vraag wordt vooral veroorzaakt doordat de meeste consumenten weer terug zijn van vakantie. Met de vraag gaan ook de prijzen omhoog. "De actuele prijs van een doos avocado's in maat 12 is €7-€8, van maat 14 €8-€9 en van maat 16 €9-€9,50. Voor doosjes in de maten 18, 20, 22 en 24 krijgen we rond de €10. Peru levert op het moment voornamelijk grote maten (12, 14). Van de kleine en gemiddelde maten (16, 18 en 20) zijn er maar weinig op de markt, terwijl dit juist de maten zijn die veel worden gevraagd door supermarkten. De volumes die binnenkomen zijn dan ook zo verkocht."

"Als er geen onverwachte dingen gebeuren zal de markt in september en oktober alleen nog maar verder aantrekken, totdat er uiteindelijk ook Chileense, Spaanse en Israëlische producten op de markt komen." Momenteel zijn er in Frankrijk nog vooral Peruaanse en Zuid-Afrikaanse avocado's op de markt.

Italiaanse telers stappen in avocadoteelt
Traditioneel wordt er in het land geen exoten geteeld, maar dat is aan het veranderen. Dankzij de kennis die experts opdeden in het buitenland en de nieuwsgierigheid van Italiaanse telers zal er in de komende jaren een niche ontstaan. Door de klimaatverandering is in het zuiden van 'de laars' een klimaat ontstaan waar de exoten geteeld kunnen worden. Het land telt momenteel 260 hectare avocadoteelt, waarvan 200 hectare op Sicilië. Het is niet de verwachting dat de binnenlandse productie de import overbodig zal maken.

Telers zijn steeds meer geïnteresseerd in de teelt van avocado's en mango's. Op Sicilië begint de oogst eind september / begin oktober met de Zutano avocado. Daarna volgen Bacon, Fuerte en vlaggenschip Hass. Het seizoen wordt afgesloten met Reed. De avocado's worden op de binnenlandse markt gebracht, maar er is ook export naar onder andere Frankrijk en Portugal.

De vooruitzichten zijn positief. In Italië staat de avocado nog niet op het dagelijkse menu, maar de handelaren zien nog ruimte in de markt voor groei, mede dankzij de gezondheidstrend. De consumptie groeide van 3.600 ton in 2007 naar meer dan 13.000 ton in 2016 (+261%), vooral de laatste drie jaar kent de markt duizelingwekkende groeicijfers.

Australië: goed seizoen met grote maten
Het overgrote deel van de avocado's wordt momenteel geoogst in de centrale kustgebieden in het oosten. Central Queensland is goed voor 50% van de aanvoer en in Central New South Wales komt de oogst ook goed op gang met een aandeel van 19% in de aanvoer. Sunshine Coast (12%) en South Queensland (11%) maken de top vier compleet.

Er is nog een beperkte aanvoer uit North Queensland, daarnaast zijn er kleine volumes uit Tamborine/Northern Rivers en Tristate beschikbaar. Wekelijks werd er tot eind juli tussen de 250.000 en 360.000 trays in de markt gezet. Dat komt in de buurt van de seizoensverwachting. Het volume ligt aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is het gevolg van een goed seizoen met een hoge opbrengst en nieuwe aanplant die in productie komt. De kwaliteit is goed en de maatvoering valt groot uit.

De sector heeft een meerjarenplan opgesteld om ready-to-eat avocado's in de schappen in Maleisië en Singapore in de schappen te krijgen. Een van de uitdagingen daarbij is de terughoudendheid van retailers om gerijpt fruit aan te bieden. Daarnaast wordt er gekeken naar andere bestemmingen, zoals Thailand. De exportprotocollen voor Nieuw-Zeeland zijn lastig, maar toch lukt het enkele exporteurs om avocado's naar die markt te verschepen.

China: groeimarkt voor avocado
De avocadomarkt in China groeit en er is nog veel ruimte voor nieuwe investeerders. Het grootste deel van de avocado's wordt uit Latijns-Amerika geïmporteerd. Daarnaast is er aanvoer uit Nieuw-Zeeland en Spanje. Op zich is de avocado nog redelijk onbekend in China, maar dankzij promotiecampagnes groeit de populariteit.
De prijs is stabiel, hoewel er verschillen zijn afhankelijk van het land van herkomst. Mexicaanse avocado's zijn iets duurder dan de aanvoer uit Chili. Dat heeft ook te maken met de hogere importheffing die op Mexicaanse avocado's geheven wordt. Chili, daarentegen, heeft een handelsakkoord met China waarin de tarieven verlaagd zijn. De Chinezen hebben de kwaliteitseisen voor import van de VS gebruikt als startpunt om de eigen eisen te formuleren. Daardoor is er alleen ruimte voor avocado's van hoge kwaliteit. De opslag in China biedt wel ruimte voor verbetering. Soms rijpen de avocado's te snel doordat de opslag niet goed is. Grote importeurs investeren wel in verbeteringen van de opslagcapaciteit.