Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francesc Pena, Olimpfruit

Vijgen als belangrijkste fruitsoort

Onlangs is het vijgenseizoen van start gegaan in het deel van Lleida waar de rivieren Segre en Cinca bij elkaar samenkomen. Dit gebied staat vooral bekend om zijn kersenteelt. "Vorig jaar hadden we met zeer goed resultaat onze eerste vijgenoogst. We wachten vol spanning op het begin van ons tweede seizoen, zodat we met deze fruitsoort verder kunnen werken," aldus Francesc Pena van Olimpfruit.

Het in Catalonië gevestigde Olimpfruit teelt het vijgenras Cuello de Dama. Deze soort is voornamelijk bedoeld voor de Spaanse markt en in mindere mate voor export naar Frankrijk en België



"Ik denk dat dit qua smaak en aroma de beste vijg is. De Cuello de Dama wordt zelfs door Franse en Belgische importeurs van Marokkaanse afkomst steeds vaker geïmporteerd. De Cuello de Dama lijkt op de vijgen die in Marokko worden geteeld. Duitsland heeft de voorkeur voor Turkse rassen, zoals de Bursa. De grootste groep consumenten in Duitsland zijn mensen van Turkse afkomst, waardoor we onmogelijk met de Bursa kunnen concurreren. In het Verenigd Koninkrijk lijkt men echter de voorkeur te geven voor de Spaanse Cuello de Dama ten opzichte van de Turkse soorten," aldus Francesc Pena. 

Volgens Pena kan in tegenstelling tot de Bursa de Cuello de Dama geoogst worden met een groenere kleur zonder dat de smaak hieronder te lijden heeft. De Cuello de Dama is daardoor langer houdbaar. De Bursa moet daarentegen geoogst worden als hij optimaal rijp is, waarmee ook de houdbaarheid een stuk korter is.

De Baix Segre wordt volgens Pena niet gezien als een gebied met een traditie op het gebied van de vijgenteelt. "In de jaren '60 was er een bloeiende sector op het gebied van het drogen van vijgen in Fraga, dat hier vlakbij ligt. In andere delen van Lleida, zoals Alguaire, is de teelt van verse Cuello de Dama-vijgen in de afgelopen vier jaar erg belangrijk geworden."

"We willen dat dit in de toekomst voor ons de belangrijkste fruitsoort wordt, net als kersen. We willen in de eerste drie jaar een volume bereiken van 300.000 kilo per seizoen. We gaan niet meer dan dat telen, omdat er veel werk bij komt kijken. We willen het hele jaarrond hetzelfde team van medewerkers aanhouden, zodat ze mee kunnen helpen aan onze lange termijn projecten."

Olimpfruit gaat door met het afzetten van vijgen tot het einde van oktober. De Cuello de Dama is een zelffertiel ras, dat in blei blijft zolang het warm genoeg is.


Voor meer informatie:
Francesc Pena
SAT BEPA
Les Eres, 19. Seròs. Lleida. Spain
T: +34 973780064
M:+34 626493104
francesc@olimpfruit.com
www.olimpruit.com





Publicatiedatum: