Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uruguay: Start blauwebessenseizoen iets vertraagd

"We hebben een erg koude winter gehad en dat is goed voor de productiviteit van de planten. Ik verwacht wel dat ons blauwebessenseizoen wat later zal starten. We beginnen met het ras Snowchaser, dat waarschijnlijk 10 tot 15 dagen vertraging opgelopen heeft. We hebben echter nog even te gaan en er kan dus nog het één en ander gebeuren. Zodra we warmer weer krijgen, zal alles veranderen. De hagelstorm van twee maanden geleden heeft voor de meeste blauwe bessen plantages gelukkig geen problemen opgeleverd," vertelt Diego Castagnasso van Azul Sereno in Uruguay. 



Tijdens zijn meest recente bezoek aan Europa merkte hij dat er een zorgelijke ontwikkeling op deze markt gaande is. "We weten dat het weer een factor is die van grote invloed is op onze sector maar ik denk dat het tekort aan arbeidskrachten eveneens een belangrijk probleem is. We hebben dit met eigen ogen gezien in verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje en ook in Nederland. Dit probleem manifesteert zich overal, variërend van een tekort aan fruitplukkers tot onderbezetting in pakstations, etc. Deze ontwikkeling zou op korte termijn weleens een grote uitdaging kunnen worden."



Hoewel de productie wereldwijd groeit, neemt de vraag naar blauwe bessen nog sneller toe. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China, Spanje en India bijvoorbeeld. "De moeilijkheid zit hem in de juiste distributie van het fruit. Iedereen wil zijn of haar product afzetten op markten die er het meest voor betalen. Het is een heel proces om een volledige keten op te zetten op nieuwe markten. Zo vormt de export vanuit Uruguay naar de Verenigde Staten bijvoorbeeld geen enkel probleem. Er zijn wel problemen met de export naar bijvoorbeeld China omdat de transittijd lang is en we werken met een kwetsbaar product. Ieder land moet zichzelf ontwikkelen om in staat te zijn grotere volumes fruit te ontvangen."



Diego legt uit dat een aantal jaar geleden, in 2016, het blauwebessenseizoen moeizaam verliep met lage prijzen. "De prijzen waren zo laag dat ze niet eens dekkend waren voor de productie- en oogstkosten. Vorig jaar hebben we alles op een rijtje gezet en geprobeerd meer 'grip' op de teelt en het seizoen te krijgen. We denken dat dit jaar er heel anders uit zal zien en waarschijnlijk ook veel positiever voor telers en exporteurs zal zijn."

Voor meer informatie:
Diego Castagnasso
Azul Sereno
Uruguay
E: info@azulsereno.com
www.azulsereno.com
Publicatiedatum: