Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Welk land leed er het meest onder?

Overzicht droogte in Europa: welk land leed het meest?

Volgens de WMO, Wereld Meteorologische Organisatie, was tijdens de eerste helft van de zomer het aanhoudende warme weer de oorzaak van de droogte, recordhoge temperaturen en extreem weinig regen. De maanden april en mei waren al de warmste van de laatste decennia. In juni en juli lagen de temperaturen ver boven het gemiddelde, vooral in Noord-Europa. Ten noorden van de poolcirkel stegen de temperaturen in Noorwegen tot in de 30°C en Finland beleefde de heetste zomer ooit gemeten. Regen was extreem minimaal. Van België en Nederland tot in Finland en Estland werd extreme droogte gemeten.

Oorzaak
Wetenschappers geven een combinatie van verschillende oorzaken aan, zoals mondiale klimaatverandering en gebieden van hoge atmosferische druk, die boven het Europese grondgebied voor lange tijd bleven hangen. Het is niet duidelijk waardoor het gebied voor lange tijd op 'slot' bleef zitten. Volgens wetenschappers heeft het te maken met de opwarming van de aarde en de hoge temperaturen van de oceanen.

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele: "Het effect van de opwarming van de aarde is al duidelijk merkbaar. We moeten met z'n allen de wereldeconomie van koolwaterstofafhankelijkheid verlossen. Dit geldt voor de menselijke activiteiten in alle sectoren."


Telers door heel Europa heen bereiden zich voor op een van de slechtste jaren van onze generatie en voor sommigen is de oogst met 50% gedaald. De graanoogst nam af in Frankrijk, Italië en het VK, de landen in Midden- en Zuidoost-Europa en in Duitsland en Scandinavië wordt ze geëvalueerd als catastrofaal. De impact van de droogte op consumentenprijzen is nog niet bekend, maar telers lagen al onder druk door prijzen voor hooi. Velen moesten deze zomer hooi kopen om te voeren omdat er geen gras meer in de weilanden groeide.

Finland
Finse telers leden verliezen door nat en koud weer vorig jaar en door de droogte dit jaar. Temperaturen aan het begin van augustus naderden de 30°C terwijl het gemiddelde voor augustus ronde 19°C ligt. Omdat weinig mensen airco hebben bood een supermarkt mensen aan een nacht in een gekoelde ruimte door te brengen.

VK
Veel gebieden in Engeland en Wales hebben sinds eind mei geen regen gezien. De groei van gras en granen werd hierdoor beperkt. Archeologen hebben door de droogte sporen van oude monumenten onder de grond ontdekt.

Polen
65% van het areaal werd door droogte getroffen. Mei was de warmste in 55 jaar in Polen.

Duitsland
In Duitsland waren de temperaturen in mei de hoogste sinds 1881. Volgens de minister van landbouw werden sommige dieren eerder naar de slacht gestuurd door gebrek aan voedsel.

Estland
Regen in mei was 60% minder dan het landelijk gemiddelde. Het aantal zonnige dagen steeg met 48%.30%-70% van de gewassen van deze zomer kunnen verloren gaan De regering heeft al 20 miljoen euro voor de telers uitgetrokken.

Letland
Droogte in Letland was een nationale ramp. Veehouders verkochten vee door gebrek aan voeding. 90% van de cranberry oogst, 60% van de aardbeienoogst en 40%-50% van de appel- en perenoogst zou verloren kunnen zijn gegaan.

Litouwen
De regering riep een nationaal noodplan uit in juli. De oogst daalde 15-50% in vergelijking met het niveau van 2006. Het land vroeg de EU toestemming om vee te mogen laten grazen in natuurgebieden.

Zwitserland
Het Zwitserse leger werd in augustus ingeschakeld om water naar vee in hooggelegen weiden te brengen. In de Rijn werden door gebrek aan zuurstof in het water veel dode vissen gevonden.

Denemarken
De oogst van granen en groenten is met 40-50% gedaald. Het verlies komt neer op 828 miljoen euro.

Publicatiedatum: