Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blauwe bessen: opbrengst lager en een maatje kleiner

Tholen – Het blauwe bessenseizoen is eerder ten einde dan voorgaande jaren. "We zijn dit jaar een week of twee eerder klaar, maar ook twee tot drie weken vroeger begonnen", vertelt blauwe bessenteler Frans Schrijnwerkers. Tijdens het begin van het seizoen hadden de blauwe bessen last van lage prijzen. "Zuid-Europa heeft roet in het eten gegooid. De klimatologische omstandigheden hebben de teelten op elkaar geduwd en toen was iedereen opeens op de markt. Inmiddels zijn de prijzen niet overdreven, maar we mogen niet klagen."

De droogte heeft op het bedrijf Schrijnwerkers maar een beperkte invloed gehad. "De bessen zijn wat kleiner en we hebben wat verdroogde bladeren. Dus de productie is wat lager. Toch zijn we er hier nog goed vanaf gekomen. Sommige collega telers hebben wel 40% minder aanvoer. Dat hakt er wel in", aldus Frans. Dit jaar zijn er bij het familiebedrijf ook wat blauwe bessenplanten gesneuveld. Dit heeft de teler niet vaak meegemaakt. "Dit jaar is heel atypisch. We hopen het nooit meer mee te maken. Elk jaar staan we wel weer voor een andere uitdaging."

In het begin van het seizoen was de verwachting voor de oogst erg hoog. "We dachten een grote productie te krijgen, omdat de bloei goed was gestart. Toch heeft die trend niet zo doorgezet", aldus de teler. Niet alleen de blauwe bessentelers hebben te kampen met lage prijsvorming. "Ik hoor van andere zachtfruittelers dat zij daar ook last van hebben. Er wordt bijna geen fruit weggegooid. Het moet opgegeten worden. De prijsvorming voor de retail en de handel houdt redelijk stand, terwijl de telers hierin achterblijven. Ook in de kersenteelt hebben ze daar dit seizoen weer last van gehad. Gelukkig zitten we nu qua prijs op een mooi niveau en daar hopen we op te blijven zitten."

Voor meer informatie:
Fam. Schrijnwerkers
Weg naar As 121
3670 Meeuwen-Gruitrode
Tel. +32 (0)89 85 89 33
Fax +32 (0)89 81 23 53