Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VOG Consortium

"Na een abnormaal jaar terug naar een goede oogst met kwaliteitsappelen"

Het VOG Consortium heeft een ongewoon appelseizoen achter de rug: na een driejarige cyclus van moeizame seizoenen als gevolg van de Russische boycot, kwam aan het seizoen 2017-2018 vroegtijdig een einde omdat de volumes uitgeput waren. 

Directeur Gehard Dichgans: "Deze situatie is niet eerder voorgekomen. Ik kan me het in elk geval niet herinneren. De afgelopen paar maanden was er een tekort aan Europese appelen en het lijkt erop dat de vraag zelfs met de hoeveelheden die uit het zuidelijk halfrond worden geïmporteerd maar tot de derde week van augustus gedekt kan worden en dan met name wat betreft Royal Gala's."

"De nieuwe appeloogst in Europa belooft overvloedig te zijn maar ook de potentiële vraag zal groot zijn. De lege markt popelt om de eerste verse appelen op te nemen."

De ramingen voor de Europese oogst van dit seizoen liegen er niet om. Ze werden begin augustus tijdens Prognosfruit in Warschau gepresenteerd en voorzien een oogst van ruim 12 miljoen ton hoewel er wel getwijfeld wordt aan de werkelijke oogst in Polen, die een derde van de totale Europese oogst vormt maar waarvan minder dan 50% voor de versmarkt bestemd is. Er is ook onzekerheid over de kwaliteit en maten, hetgeen het directe gevolg is van de aanhoudende droogte in Noord- en Oost-Europa. 

Ondanks deze grote vraagtekens is VOG-directeur Dichgans optimistisch gestemd. "Vorig seizoen heeft ons een belangrijke les geleerd die we niet zullen vergeten: ondanks de torenhoge retailprijzen op de Europese markt bleef de consumptie op peil gedurende de cruciale maanden van het seizoen. Dit geeft mij ook vertrouwen in het nieuwe seizoen want als de prijzen terugzakken naar het normale niveau zal de afzet een vlucht nemen op voorwaarde dat er niets op de productkwaliteit aan te merken valt."



Het VOG Consortium houdt rekening met een appeloogst van 550.000 ton voor haar leden en dat betekent een stijging van 17% ten opzichte van 2017, maar is nog altijd minder dan de recordoogst van 2016, toen er meer dan 600.000 ton appelen werden geoogst 

De pluk is in de tweede week van augustus begonnen met de eerste Royal Gala appelen. Over het algemeen is het fruit van goede kwaliteit met een optimale Brixwaarde. De fruitontwikkeling was erg goed in het voorjaar maar bleef wat achter tijdens de hete periode in juni en begin augustus. De maten zijn terug op het gemiddelde na de overwegend kleine maten van 2017. 

De regio Zuid-Tirol zal dit jaar haar volledige productiepotentieel niet bereiken vanwege het feit dat de bomen in sommige laaggelegen gebieden minder fruit dragen of als gevolg van vruchtwisseling. 

"Als we kijken naar de ramingen per ras dan zien we een stijging van 9% voor Royal Gala en van respectievelijk 30% en 25% voor Golden en Red Delicious ten opzichte van vorig jaar," vervolgt Dichgans.

De ramingen voor Granny Smith en Fuji zijn stabiel met hoeveelheden die vergelijkbaar zijn met die van de voorgaande twee seizoenen. De volumes Braeburn zullen zich naar verwachting herstellen en tussen het gemiddelde van de voorbije twee seizoen liggen. 

De vooruitzichten voor clubappelen zijn goed met groei voor Pink Lady, Kanzi en Jazz en zelfs een forse groei voor het nog betrekkelijk jonge ras Envy, wat te danken is aan de boomgaarden die de laatste jaren aangeplant zijn. 

Ook de biologische appelen zijn gegroeid met meer dan 22.000 ton, wat neerkomt op een toename van 48% ten opzichte van 2017. De voornaamste rassen in de biosector zijn Royal Gala, Braeburn, Pinova/Evelina en Cripps Pink/Pink Lady. 

Dichgans vervolgt: "We hebben de eerste appelen meteen na de vakantie in augustus verladen en ik reken op een levendige start van het seizoen aangezien we op een lege markt komen zonder appelen van de vorige oogst en weinig overzees fruit."

"De eerste prijzen komen overeen met die van overzeese appelen tijdens de zomermaanden maar het is nog te vroeg om te voorspellen hoe de prijzen zich de komende weken zullen ontwikkelen. We moeten wachten tot de aanvoer uit de voornaamste teeltgebieden echt goed op gang komt. Prijzen zoals die van vorig seizoen kunnen we wel vergeten maar ik verwacht niet dat de prijzen zullen kelderen naar het niveau van drie tot vier jaar geleden. 

De oogst in de grootste appellanden in Europa, zoals Frankrijk, Italië en Duitsland, ligt zo'n 5% tot 6% onder het gemiddelde van 2014- 2016 en dat stemt mij optimistisch over de vooruitzichten op een evenwichtige markt komend seizoen. 

De grote vraag blijft het exportpotentieel van de markten in het Middellandse Zeegebied die de overtollige volumes na het ingaan van de Russische boycot hebben opgenomen. Het is belangrijk deze markten, die we vorig seizoen noodgedwongen links moesten laten liggen, te herstellen en onze klanten een constante aanvoer te garanderen zodat zij weer een heel seizoen in kunnen plannen."

Voor meer informatie:
Sabine Oberhollenzer
VOG
Tel +39 0471-256722
Publicatiedatum: