Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Erik Kieftenburg (Fruit Noordholland): "Maatsortering Noord-Hollandse pruimen geen probleem"

"Publiek dat specifieke pruimenrassen kent, wordt een stuk kleiner"

Tholen - De 'te kleine' pruimen van Kees Hamelink uit het Zeeuwse Wemeldinge kregen deze zomer veel aandacht in de landelijke pers. In Noord-Holland, het gebied dat bekend staat om zijn Reine Victoria-pruimen, zijn de gevolgen van de droogte veel minder groot. "Allereerst is het bij ons minder warm geweest en daarnaast hebben we een goede watervoorziening. Feitelijk profiteren we ervan", vertelt Erik Kieftenburg van Fruit Noordholland.

De groothandel uit Zwaagdijk leverde de afgelopen weken achtereenvolgens Ontario en Opal-pruimen, momenteel gevolgd door Jubileum, Lazoet en Reine Victoria. "De Opal-pruimen waren erg goed van smaak door het mooie weer. Het seizoen van de Opal- en Jubileum-pruimen is redelijk verlopen. Reine Victoria's stonden er afgelopen week wat te veel voor de klok, waardoor de prijs wat terugliep, maar zeker als de vakanties weer voorbij zijn, gaat die afzet ook wel weer beter lopen", verwacht Erik.



Hij ziet de teelt van de Reine Victoria's licht afnemen. "De gemiddelde leeftijd van de telers is vrij hoog en niet iedereen heeft opvolging. Hierdoor neemt het areaal iets af. Dit jaar zijn de pruimen relatief grof. We hebben weinig aanbod van de middelsortering", vertelt de handelaar. Hij ziet de toekomst van de pruimenafzet relatief zonnig in, maar heeft wel een kanttekening. "Mensen nemen makkelijk pruimen mee, maar het publiek vergrijst wel. Het aantal mensen dat echt specifieke pruimenrassen kent, wordt een stuk minder."

Ook het hardfruitseizoen is bij Fruit Noordholland gestart met de eerste Clapp's en Triomphe de Vienne- peren en de eerste Delcorf-appelen. "De vraag is redelijk. Elders blijven de Conference-peren achter in maat en zijn ze iets getint, maar hier zijn ze goed aan de maat en hangt de oogst er prachtig bij. Alleen de kleuring van de Delbare-appelen zou wat beter mogen, maar daarvoor zijn de nachten wat te warm."

Een andere hardloper deze zomer vormden de rode bessen. "Voor veel mensen staan deze op de nominatie om vervangen te worden, maar wij hebben er afgelopen zomer heel veel van verkocht. De rode bessen zijn zeker nog niet op zijn retour", besluit Erik. Fruit Noordholland verkoopt via haar moedermaatschappij M.J. Pronk veel fruit op de Duitse markt en zet zelf het gros van haar fruit af richting de binnenlandse groothandels en specialisten.

Voor meer informatie:
Erik Kieftenburg
Fruit Noordholland BV
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
fruitnhbv@zonnet.nl
www.mjpronk.nl