Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve

“Uitdaging om kwaliteit van de aardappelen te waarborgen”

Tholen – De aardappelmarkt staat door de droogte nog steeds op spanning. "De regen die de afgelopen dagen is gevallen, is een beetje te laat. Het kwaad is al geschied. Er zijn een aantal rassen die nog wel iets zullen herstellen, maar de opbrengsten zullen laag zijn. De opbrengsten liggen tussen de 15 en 30 ton en dat valt erg tegen", vertelt Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve. De contracten op de markt kunnen moeilijk geleverd worden omdat de telers de aardappelen niet hebben. "Vorige week is er overleg geweest tussen de industrie en aardappelsector en daar is besloten om de kwaliteitseisen wat te versoepelen. Men is aan het zoeken naar een oplossing, maar we zitten dit jaar gewoon met een probleem."


Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve.

Ook in de vrije handel is er een tekort aan aardappelen. "De prijzen zijn hoog en liggen rond de €250,- per ton. De telers hebben het zelf ook niet in de hand en in België is de situatie anders dan in Nederland. Nederland heeft meer beregeningsmogelijkheden dan in België. Een andere mogelijkheid is het aanvoeren van water, maar dat is duur en onbegonnen werk", aldus Nemegheer. De oogst van de vroege aardappelen is net gestart en de late rassen zullen in september worden geoogst. "Ook dat wordt weer lastig. Door de extreme hitte is de kiemrust gestoord wat resulteert in een slechtere bewaarbaarheid. Het wordt een uitdaging om de kwaliteit tot het eind van het seizoen te kunnen waarborgen."

Zoete aardappelen
In tegenstelling tot de gewone aardappel kan de zoete aardappelen goed tegen de hitte. "De zoete aardappel is een tropische plant en kan daardoor veel beter tegen warmte. Toch hebben de zoete aardappelen wel veel water nodig gehad dit seizoen. Eind september worden de zoete aardappelen geoogst en de verwachtingen zijn positief. Ook wordt de zoete aardappel elk jaar weer populairder. In veel restaurants zijn gerechten met zoete aardappel te vinden en tv-koks gebruiken het product ook vaak. We hopen dat het zoete aardappelseizoen het gewone aardappelseizoen een beetje kan compenseren dit jaar", besluit Bart. 



Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
+32 (0)477 29 17 84