Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar

In de Europese Unie wordt ongeveer 35,3 kilo groenten- en fruitafval per persoon per jaar geproduceerd. Jaarlijks belandt zo 17 miljard kilo vers fruit en groenten in de vuilnisbak. Ongeveer 40% daarvan is vermijdbaar afval. Dat stellen wetenschappers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie in een wetenschappelijke publicatie in Science Direct.

 
Verspilling in verschillende landen, bron: science direct
 
De Wetenschappers hebben een model gecreƫerd om te schatten hoeveel vermijdbaar en onvermijdbaar groenten- en fruitafval er wordt geproduceerd in de Europese Unie. Onvermijdbaar afval betreft afval dat voortkomt uit voedselbereiding of om de niet eetbare delen van groenten en fruit. Het vermijdbaar afval gaat om het deel dat op een bepaald moment wel eetbaar was. De onderzoekers maakten berekeningen voor 51 soorten vers voedsel in Duitsland, Spanje, Denemarken, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk voor 2010.
 
Verspilling fruit, bron: science direct
 

De Europese Unie streeft naar een halvering van voedselverspilling op retail- en consumentenniveau in 2030. Om dat doel te bereiken zijn de lidstaten verplicht om jaarlijks te rapporteren over de hoeveelheid voedingsafval. De onderzoekers van het JRC ontwikkelden daarom ook een 'Food Waste Quantification Manual'. Die handleiding moet de lidstaten helpen om de voedselverspilling in hun land te monitoren en eventuele trends op te pikken.

 
Verspilling van groenten, bron: science direct
 

Zie voor informatie de publicatie Quantifying household waste of fresh fruit and vegetables in the EU op de website van Science Direct.

Publicatiedatum: