Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland verwacht grote mirabellenoogst

De fruittelers in heel Europa zijn duidelijk vroeger met de oogst begonnen dan gebruikelijk, zo ook de bedrijven die zich bezighouden met de teelt van mirabellen. In het Zwitserse kanton Schaffhausen - dichtbij de Duitse grens - bevindt men zich momenteel vol in de oogstfase en de lokale markt wordt overspoeld met lokale producten.

Grote oogst
"We bieden de lokale mirabellen sinds deze week aan, circa twee weken vroeger dan gebruikelijk'', verklaart Dominik Eggli - eigenaar van de gelijknamige fruithandel in het Zwitserse Baden (kanton Schaffhausen). "De kwaliteit van de producten is heel overtuigend en we rekenen dit jaar op een grote oogst. Bovendien hebben we het voordeel dat we de lokale producten niet via de handel verkopen waardoor de prijzen stabiel zijn.''


Zwitserse mirabellen

Seizoensafsluiting
De fruithandelaar levert de mirabellen voornamelijk aan gastronomen en de hotellerie in de nabije omgeving. En hoewel Frankrijk, het bolwerk van de mirabellenteelt, tamelijk dichtbij is, worden de lokale mirabellen en hun kwaliteit gewaardeerd door de Zwitserse klanten, bevestigt Dominik. Het gaat echter nog steeds om een seizoensproduct en het duurt niet lang voor het seizoen is afgelopen. "We gaan er vanuit dat we de mirabellen uit lokale teelt nog circa twee tot drie weken aan kunnen bieden. Daarna zullen we kijken of er nog alternatieve leveranciers zijn waar we mirabellen vandaan kunnen halen.''

Enorme oogst in Saarland
Ook in het Duitse Saarland kunnen de telers blij zijn met een bovengemiddelde oogst. De telers aldaar spreken zelfs van mirabellen in overvloed. "Zulke hoeveelheden waren er nog nooit'', vat een lokale teler die gevestigd is in Fremersdorf de situatie samen. Er braken zelfs takken af onder de last van de zware vruchten.



Nichevrucht
Mirabellen zijn nichevruchten. Fruittelers telen de geel/oranje vruchten in heel Zwitserland op slechts 7 hectare. Ter vergelijking: de teelt van pruimen, die verwant zijn aan mirabellen, geschiedt op meer dan 320 hectare. Ook in Duitsland zijn er slechts enkele afzetcoöperaties die zich op grotere schaal met de teelt en verkoop van mirabellen bezighouden. Het bekendste mirabellenras is van oudsher de mirabel van Nancy, die in Frankrijk op grote schaal geteeld en geëxporteerd wordt.

Verdere informatie:
Eggli - Gemüse und Früchte
GF: Dominik Eggli
Murtenstrasse 28
3282 Bargen
032 392 12 66

Publicatiedatum: