Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Florent Geerdens, René Nicolaï

“Veel kleine maten Conference en Gala verwacht”

Tholen – "Gisteren zijn de eerste telers begonnen met het plukken van de Conference. De kwaliteit van de peren is goed, alleen de maat is een probleem. Qua maat zullen er weinig 65 zijn en veel maten tussen de 55 en 60", aldus Florent Geerdens van boomkwekerij René Nicolaï. "Ik geloof dat de eerste Conference goed verkocht zullen worden, maar zoals we altijd zien, krijgen we daarna een dipje. Daarna zullen de prijzen weer aantrekken en ik ben er van overtuigd dat de Conference dit jaar een goede afzet met een correcte prijs gaat krijgen."





De teler denkt niet dat Jonagold veel problemen gaat krijgen met de maat. "Jonagold wordt pas half september geoogst en we verwachten ideale maten tussen de 75 en 85. Voor Gala's kunnen de maten wel een probleem worden omdat het een kleiner ras is. Over een dag of tien beginnen we met het oogsten van de eerste Gala's. Ze zitten nu in de eindspurt, maar het kan zijn dat ze nog iets aan maat gaan winnen. De kleur begint goed te komen en de rijping is bijna klaar", zegt Florent. 


Gala-appels van vorig seizoen



Bewaarcapaciteit
Florent is blij dat dat dit jaar de pluk vroeger start dan normaal. "Als we volgend jaar een late pluk hebben, kan het zo zijn dat de consumptieperiode voor hardfruit bijna een maand langer is. Dat is heel positief." Toch zet de teler wel wat vraagtekens bij de bewaarcapaciteit van het fruit. "De bomen zijn wel gepakt door de hitte. We weten niet wat de uitwerking is op het fruit en daarom moeten we zien hoe de bewaring dit jaar gaat zijn."



De WAPA-cijfers waren voor Geerdens geen verrassing. "We komen uit een periode van weinig appelen waardoor de bomen uitgerust waren en veel bloembotten hadden en we hebben geen catastrofes gehad op het gebied van hagel en storm. Ook de cijfers uit het buitenland waren wel te verwachten." Voor de prijs van de appelen moet er gekeken worden naar het buitenland. "Wij als België zullen voor de prijs niet maatgevend zijn, maar anderen wel. Het is weer afwachten wat het seizoen gaat doen."





Voor meer informatie:
Florent Geerdens
Boomkwekerij René Nicolaï
Lindestraat 22
3570 Alken
F (+32) 11 31 65 26