Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht Europese aardappelmarkt week 33

Europa: aardappelprijzen omhoog door droogte

Belgium
Fiwap/PCA marktbericht:
Vroege industrierassen : algemene prijs, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 g/5kg van EPS, bulk, kruimig, verkoopprijs exclusief BTW, directe levering: ongeveer €25,00/a, stabiele markt. Het aanbod is bijna nul, gezien de erg lage oogst (die soms nauwelijks voldoende is om aan de contracten te kunnen voldoen). Verschillende fabrieken blijven stationair door gebrek aan vroeg aanbod. Kopers tasten de rassen op de versmarkt af welke voldoende PES hebben en welke bakkleur goed is. 

De regens van de laatste 5 dagen hebben het westen van het land goed geïrrigeerd (40 tot 70 mm in het westen van West-Vlaanderen, 30-50 mm in Doornik). In grote delen van Vlaanderen was het gemiddeld en het is niet genoeg met 10-30 mm in Oost-Henegouwen, Waals-Brabant, Haspengouw en Noord-Namen.



Europese fysieke markten
Overzicht van prijzen (bron: NEPG): 



Prijs op veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 13 augustus:
Gewogen prijs (rood en wit) voor handgeplukte teelt: €0,39/kg (€39,00/a) excl. btw. Aanbod: 14 tons. 

Bintje plant: Prijzen die door concerns gesteund worden wat teelt 2018 betreft zijn aangetast door de droogte. Alle prijzen zijn voorbehouden aan verandering, informeer dagelijks! Nederlandse plant, klasse A, geproduceerd in maart 2019, per 5 ton, in zakken, excl. btw: niet beschikbaar door gebrek aan handel.

Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:



Frankrijk
Prijzen zijn al hoog in alle open markten, reden tot bezorgdheid voor de komende gewassen. Op de versmarkten variëren ze van €24.00 (zacht, veelzijdige pulp) tot 40.00/a (stevig top pulp). Zelf met irrigatie worden de oogsten geraamd 10t/ha lager te zijn dan "normaal". 

Nederland
Oude gewassen zijn bijna op en kopers wenden zich tot de nieuwe oogst met vragen over de eindopbrengst en kwaliteit. Regen en fris weer doen de groei opleven, zodat iedereen wacht tot wat augustus brengt. Handel is actiever om aan de contracten te voldoen. De huidige transacties liggen tussen de €25.00 en €30.00/a voor verschillende vroege variaties frites.

Duitsland

*Van de prijzen in deze tabel moet €1,00/a van de prijzen worden af getrokken voor de sorteerkosten

Verenigd Koninkrijk
Gemiddelde teeltprijs (alle markten) week 31: niet beschikbaar.

Prijzen zijn in de meeste segmenten omhoog en laten een beperkt aanbod zien. Op de versmarkten neemt het oude gewas nog steeds plek in, met constante prijzen, terwijl het nieuwe gewas in de schappen groeit. Er is concurrentie tussen de sector en de groothandelsmarkt (aardappelen in zakken om te schillen) met prijzen die stijgen rond €30.00 tot €34.00/a van verschillende rassen (Maris Piper, Accord, Amora, Daisy, Sagitta). De fritessector wordt vooral aangetast door erg lage oogsten, waardoor kopers zich richten op Franse frites om het gebrek aan aanbod te compenseren. De regen is welkom op de plantages, verminderde de irrigatie en kwam oogst en kwaliteit ten goede.

Voor meer informatie:
FIWAP




Publicatiedatum: