Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationale vraag naar diepgevroren limeskaviaar uit Australië

Bedenkers van limeskaviaar zeggen dat het net is of je een verse finger lime eet met het voordeel dat het jaarrond verkrijgbaar is en de mogelijkheid heeft om nieuwe internationale markten te bereiken. 

De Lime Caviar Company is de enige leverancier in Australië en eigenaar Ian Douglas zegt dat het diepgevroren product 100% puur en natuurlijk is.

"Wanneer je een hele finger lime invriest, gaat het erg langzaam door de kristalvormingsperiode, wat van 0 tot -5 graden is en wanneer iets door deze temperatuurboog bevriest, krijg je grote ijskristallen. Met hele finger limes gebeurt dit en het vernietigt de kleine parels in de finger lime en wanneer ze ontdooien krijg je pap. Ons proces voorkomt dat. Wanneer de finger lime ontdooit, zijn ze als vers."



Douglas zegt dat er tal van voordelen zijn om het product te bevriezen, zelfs de beperkingen rond de fruitvlieg waardoor finger limestelers niet naar de grootste markten op de wereld kunnen exporteren, zoals China, Japan, Taiwan, VS, Zuid-Korea, India, Indonesië en Nieuw-Zeeland.

"Een andere reden is dat het finger limesseizoen in Australië van januari tot mei duurt en er zijn dus 8 maanden per jaar geen finger limes beschikbaar," zegt hij. "Wij wilden restaurants, hotels en privé personen kunnen blijven bevoorraden met finger limes tijdens die periode - vooral in de lente, de carnaval en kerst."



Na 7 jaar van ontwikkeling werd het dit jaar in april op de markt gebracht. Het wordt lokaal gedistribueerd door Simon Johnson, Jimele en Tuckeroo Foods en is momenteel verkrijgbaar in enkele winkels in Melbourne en Zuidoost-Queensland. De vraag naar diepgevroren finger limes neemt ook internationaal toe met levering aan verschillende landen in Europa, Noord-Amerika en Azië.

"We moesten nieuwe markten creëren en omdat het nog niet bestond moesten we chefs leren hoe ermee om te gaan en wat het is," zegt Douglas. "Dit jaar was de teelt ongeveer 40% vers en 60% diepgevroren en veel van dit goed ligt opgeslagen voor de lente en voor kerst. Het is slechts de vraag of we genoeg hebben tot we weer nieuwe fingerlimes in januari hebben. De toekomst kan wel eens leiden naar 80% diepgevroren en 20% vers."




Het bedrijf, dat een gouden medaille won in de 2018 Delicious Produce Awards, heeft momenteel 4.000 bomen in verschillende teeltstaat en zal het komende seizoen nieuwe finger limes van andere telers betrekken. Douglas zegt dat het product op verschillende manier gebruikt kan worden. 
 
"De smaak is pikant, maar hangt af van het ras. De groene is Emerald en roze noemen we Sunrise. De groene parels worden meer door chefs gebruikt bij oesters en vleesschotels en met kaas. De roze en roodachtige zijn wat zoeter en hebben een beetje mandarijnachtige smaak en worden gebruikt voor zoete gerechten met fruit, ijs, yoghurt en cake. Beide kleuren worden in bars in gin and tonic, champagne en cocktails gebruikt. Ik zou dus graag naar La Vegas gaan om er een paar zelf te proberen."

Douglas doet ook een beroep op de Australische regering om te helpen het Australische fruit te beschermen. Mensen die de bomen creëren halen ze van het land -zowel legaal als illegaal- waarmee grote plantages opgezet worden in Mexico en Guatemala met meer dan 20.000 bomen.

"Het is een beetje een ramp voor Australische finger limestelers -dit unieke Australische goed wordt naar 't buitenland verscheept," zegt hij. "Ik heb al 10 jaar geprobeerd om politici in de kwestie geïnteresseerd te krijgen en niemand heeft maar een beetje interesse getoond. Nu is het te laat om de deur dicht te gooien. Er is een protocol dat toestaat om bomen naar de VS te brengen, zelfs als er al kleine finger limes aan groeien -maar het verse fruit kunnen we er niet heen sturen."



Maar hij voegt eraan toe dat het diepgevroren product een houdbaarheid van 12 maanden heeft en daarmee kan de Lime Caviar Company concurreren met verstelers die slechts een houdbaarheid van 3-4 weken hebben.

"Ze worden geteeld in Sicilië, Israël, Zuid-Afrika, gepropageerd in Thailand en overal naartoe gestuurd. Er zijn maar weinig mensen die proberen te doen wat wij doen. Er is een groep met de naam Shanley farms in Californië. Dat zijn respectabele mensen en ze hebben een soortgelijk product ontwikkeld maar niet diepgevroren -dus zijn ze minder lang houdbaar. Er is een groep in Spanje met een soortgelijk iets. Maar de onze is het best door de houdbaarheid en je kunt het lepelen." 

Voor meer informatie:
Ian Douglas
Lime Caviar Company
Phone: +61 7 5544 1232
info@limecaviar.net
www.limecaviar.net
Publicatiedatum: