Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ad van der Staaij (Savasun) over de Spaanse appeloogst:

"We moeten van de markt zijn voor de Poolse Gala's en Nederlandse Elstar"

Tholen - De appeloogst bij Savasun in Tarragona - het Spaanse teeltbedrijf van de Staay Food Group - is inmiddels weer anderhalve week onderweg. "We zijn later dan vorig jaar, want de kleuring verliep niet makkelijk", vertelt Ad van der Staaij. Het bedrijf teelt naast de 1.200 hectare vollegrondsgroenten al jaren op een kleine 50 hectare appelen rond de pakhuizen. "Dat werkt voor ons ideaal om het vaste personeel in de zomer aan het werk te houden."



Op het bedrijf in de Vilanova d´Escornalbou worden de rassen Gala, Granny Smith, Red Delicious en Golden en Elstar geteeld. "We zijn nu klaar met de Elstar-oogst. Deze week starten we met de Gala's en met tien à veertien dagen vangen we aan met de oogst van Granny Smith en Golden Delicious. "We moeten zorgen dat we van de markt zijn als de Poolse Gala's en de Nederlandse Elstars op de markt komen. Granny Smith hebben we vorig jaar nog vrij lang in Nederland bewaard, maar met de andere rassen is het sorteren en verkopen."



De afzet van de Spaanse appelen verloopt dit jaar vlot. "De markt is leeg, dus we kunnen de appelen goed kwijt. Het gros verkopen we via Nederland, maar ook Ierland kan er goed weg mee. Daarnaast verkoop ik er nog wat lokaal", vertelt Ad. Wel heeft hij dit jaar de beschikking over een kleinere oogst. "Zo mooi het weer dit voorjaar in Noord-Europa was, zo slecht was het hier. Met name in Llerida en Girona heeft het flink huisgehouden. In mei is de temperatuur hier geen enkele dag hoger geweest dan in Nederland. Hierdoor hangen de bomen minder vol dan afgelopen jaar."



De peren heeft Van der Staaij enkele jaren geleden allemaal gerooid. Ook de Red Delicious-appelen zijn aan vervanging toe, maar op die grond wil Ad in de winter abrikozen gaan planten. "Af en toe moet je weer eens wat nieuws beginnen. We hebben er het klimaat voor."

Voor meer informatie:
Ad van der Staay
Savasun S.A.
Finca Mas Damia S/N
43311 Vilanova Déscornalbou
Spanje
T +34 9 77 83 74 32
F +34 9 77 83 70 94
bianca@savasun.es
www.savasun.es