Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht Europese aardappelmarkt week

"Groot-Brittannië: "Prijzen aardappelen in alle segmenten omhoog"

België
Fiwap/PCA marktbericht:
Industrierassen: algemene prijzen, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 g/5kg van EPS, bulk, kruimig, verkoopprijs, zonder btw, directe levering:

2017 oogst: geen gegevens - einde van het seizoen. 

2018 oogst: Vroege Belgische gewassen: €25,00 – €30,00/a afhankelijk van bestemming, kwaliteit en hoeveelheid. De beste prijzen komen overeen met partijen van voldoende grootte en niet bovenmatig PES (<400g/5kg) - dit zijn meestal geïrrigeerde percelen. Het aanbod is bijna nul, gezien de erg lage oogst (die soms nauwelijks voldoende is om aan de contracten te kunnen voldoen). Geoogst wordt op zanderige grond (er gaat nauwelijks grond de containers in) voorrang gaat uit naar geïrrigeerde percelen. Op zwaardere grond is rooien soms onmogelijk (door te harde grond) of de hoeveelheid kluiten is te hoog.



Europese fysieke markten
Overzicht van prijzen (source: NEPG): 



Prijs op veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 30 juli:
Gewogen prijs (rood en wit) voor handgeplukte teelt: €0,45/kg (€45,00/a) excl. btw. Aanbod: 9 tons.

Bintje plant: Prijzen die door concerns gesteund worden wat teelt 2018 betreft zijn aangetast door de droogte. Alle prijzen zijn voorbehouden aan verandering, informeer dagelijks! Nederlandse plant, klasse A, geproduceerd in maart 2019, per 5 ton, in zakken, excl. btw:
Size 28 - 35 mm: €85,00 - €90,00/a
Size 35 – 45 mm: €55,00 - €60,00/a

Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:



Frankrijk
Irrigatie vermindert de gevolgen van droogte en hitte iets, maar oogsten geraamd in week 30 zijn nog steeds laag in vergelijking met vorig jaar, met een gemiddelde van 26t/ha (gemiddelden van Noord/Pas-de-Calais/Picardië en Champagne), 2 t/ha minder dan vorig jaar (bron UNPT).

Nederland
De rest van de 2017 oogst wordt gebruikt door fabriek in afgelopen weken en de overstap naar vroege gewassen ligt op koers op basis van €25/a vorige week (voor een surplus contract). Het risico op afkeuring is groot als het weer gaat regenen, omdat bij sommige frites de symptomen al zichtbaar zijn. Fontane en Markies zijn het minste aangetast, Bintje wel.

PotatoNL overzicht: ook beschikbaar op www.potatonl.com. Geen gegevens - eind van het seizoen.

VTA overzicht (Verenigde Telers Akkerbouw) Geen gegevens - eind van het seizoen.

Duitsland

*Van de prijzen in deze tabel moet €1,00/a van de prijzen worden af getrokken voor de sorteerkosten

Groot-Brittannië
De gemiddelde telersprijs(alle markten) week 30: €12,02/a (+9,6 %).
Regen in de laatste week van juli heeft het gebladerte geholpen, maar niet de situatie op de plantages veranderd. Met elke dag gaat het effect van lang verwachte regen voorbij als die überhaupt al komt. De hoge temperaturen laten de bladeren afvallen en de oogsten stagneren. Irrigatie is op z'n top, maar kan geen verwachte oogstdaling tegenhouden. In AGF-winkels liggen oude gewassen in de schappen gedurende een groot deel van augustus (behalve bij vastkokende variëteiten, waar de nieuwe gewassen het hebben overgenomen). Prijzen zijn omhoog in alle segmenten.

Polen
Oogst en teelt naar beneden (bron: GUS office via VTA): ondanks regen in juni, waar de gewassen van profiteerden, worden de gemiddelde oogstvooruitzichten geraamd op 27 t/ha, wat 3% lager is dan vorig jaar. Het areaal is afgenomen (-9%) tot 300.000 ha. Poolse teelt wordt daarom geraamd op +/- 8,1 miljoen ton, vergeleken met meer dan 9 miljoen ton vorig jaar.

Voor meer informatie:
FIWAP






Publicatiedatum: