Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Marc Peyres van Blue Whale: "oogst niet zo overvloedig zal zijn als verwacht"

"Appelrassen komend seizoen nog doorslaggevender"

Volgens ramingen van de World Apple and Pear Association (WAPA) kan Europa de grootste appeloogst van de laatste tien jaar tegemoet zien. Marc Peyres van het Franse teelt- en exportbedrijf Blue Whale: "Alles staat of valt met de rassen die we telen. Dit zal komend seizoen van nog doorslaggevender belang zijn."

Marc is zojuist teruggekeerd uit Warschau, waar de cijfers werden gepresenteerd. "De cijfers van WAPA zijn een beetje een optische illusie. De cijfers zijn belangrijk maar als we ze nader analyseren, dan zien we dat de oogst niet zo overvloedig zal zijn als verwacht. Het zal zonder twijfel een moeilijk seizoen worden gezien de vele onverwachte factoren, zoals de hitte, kleine maten, vorst in China en hagelbuien. Uiteindelijk zal het wel een normaal jaar worden wat betreft de gemiddelde prijzen."


Marc Peyres

Minder appelen
De oogst van de vertrouwde rassen in West-Europa is ondergemiddeld. In het zuiden van Europa zullen er minder appelen geoogst worden omdat de weersomstandigheden er ongunstig waren, met name in het voorjaar. Zo werd Portugal vaker dan normaal getroffen door hagelstormen."

"We moeten ook rekening houden met de productkwaliteit. In Noord-Europa werden de omstandigheden beïnvloed door het warme weer en zien we veel kleine maten."

Overproductie in Polen
De toename van de Europese productie is grotendeels te danken aan de recordoogst in Polen. Volgens Marc hoeft dit niet noodzakelijk problemen te geven voor West-Europese landen. "Veel van de rassen die in Polen worden geteeld, zijn niet bestemd voor de markt in West-Europa. Polen zal dus kampen met overproductie."

Europa zal ook kunnen profiteren van de lage productie in China. "Voor bekende internationale appelrassen, zoals Royal Gala, Granny en Fuji, zullen de omstandigheden redelijk gunstig zijn."


Het team van Blue Whale Team tijdens Fruit Logistica 2018

Vertrouwen
"Over het algemeen zullen we dezelfde kwaliteit als vorig jaar kunnen leveren. In Frankrijk hadden we geen hinder van de hittegolf. De appelen zijn van goede kwaliteit wat betreft de Brixwaarde en maten. Tot op heden hebben we een mooie oogst en hoewel we nooit veilig zijn voor stormen en kou, zijn we vol vertrouwen. De situatie op de wereldmarkt wordt nog steeds bepaald door zaken als de Amerikaanse importheffingen en de Russische boycot dus aan ons de taak om ons hieraan aan te passen."


Voor meer informatie:
Blue Whale SAS
Tel: +33 5 63 21 56 56 

Publicatiedatum: