Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
marktrapport

Oostenrijk teelt groter areaal aardbeien maar oogst er minder

Voor een groot deel van de Oostenrijkse telers is begin juli een gemiddeld aardbeienseizoen ten einde gegaan. De droge winter en de koele maand maart hadden de groei van bloesem iets vertraagd. De op drie na warmste april en de op één na warmte mei in de meetgeschiedenis sinds 1767 zorgde echter voor een versnelde vegetatie, waardoor de achterstand meer dan ingehaald werd. Doordat de aardbeien ongebruikelijk snel rijp werden, werd het optimale oogstbegin uiteindelijk met 10-14 dagen vervroegd.



In Burgenland begon het plukken van de tunnelaardbeien al in de eerste week van mei. Aardbeien uit de volle grond volgden een week later. Precies op tijd voor het pinksterweekend was men ook in West-Oostenrijk druk aan het plukken.

De marktsituatie was gunstig vanwege de zomerse temperaturen en de Oostenrijkse aardbeien werden ronduit positief ontvangen door de consument. Hierdoor raakte men de Oostenrijkse partijen goed kwijt.

De prijzen varieerden. Terwijl men voor geplukte aardbeien direct bij de boerderijwinkel gemiddeld 6,25 euro per kg moest betalen, kon men voor 3,00 euro per kg ook zelf verse aardbeien oogsten bij sommige bedrijven. Door een grote beschikbaarheid en bijbehorende verkoopdruk daalde de gemiddelde telersprijs al snel en deze stagneerde bij 4,00 euro per kg. Dat is 11% minder dan het driejarig gemiddelde.


Bron: Statistik Austria

De invloed van voordelige importwaren drukte op de Oostenrijkse telersprijzen, vooral bij de verkoop via de handel. Ook extreem weer, veroorzaakt door klimaatverandering, zorgen voor meer onzekerheid en een sterke prijsvolatiliteit.

Zo intensief als de oogstperiode begon, zo kort was ze ook. Al na vier weken kon men op de meeste akkers met de onderhoudswerkzaamheden starten.

Het voorlopige oogstresultaat 2018 van Statistik Austria (stand van 3 augustus 2018) laat zien dat er ondanks een landelijke areaaltoename van 6% sprake is van een oogstdaling met 5,9% of 689 ton. De grootte van de aardbeien en daardoor ook het gewicht, vielen dit jaar in de meeste gevallen kleiner uit. Dit werd veroorzaakt door de droogtestress.

De gemiddelde opbrengst van 9.000 kg per hectare lag 12% onder het niveau van vorig jaar en 25% onder het tienjarig gemiddelde van 11.300 kg per hectare.


Bron: AMA MFA., Statistik Austria

Gekeken naar de verdeling van het totale aardbeienareaal in de afzonderlijke deelstaten zijn er geen grote veranderingen ten opzichte van vorig jaar te zien. Terwijl het areaal in Niederösterreich, Oberösterreich en Kärnten ongewijzigd bleef, hebben zowel Steiermark met 27 hectare alsook Burgenland met 25 hectare hun arealen uitgebreid. Ook Tirol vertoonde een kleine areaaltoename van 14 hectare.

In z'n geheel nam het Oostenrijkse aardbeienareaal in 2018 met 6,4% toe naar 1.213 hectare.
Publicatiedatum: