Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse Cardell Export over het komende appelseizoen

"Het wordt een hardfruitjaar met strijd om de prijs"

De Franse appeloogst is begonnen. Volgens Pascal Corbel van Cardell Export wordt het een jaar van prijsstrijd op de appelmarkt. "De oogst van Europese appelen is nog nooit zo hoog geweest. We hopen een correct prijsniveau te behouden, zodat de opbrengst van de boomgaarden winstgevend is."

Gewone rassen
"We gaan een moeilijk seizoen tegemoet voor de gewone rassen als de Granny, Golden, Royal Gala, Red en Braeburn. Deze rassen worden op grote schaal geëxporteerd, zodat we er met iedereen mee concurreren."

Vorig seizoen was de Europese oogst extreem klein. "De prijzen waren hoog en iedereen was tevreden, behalve dan diegenen die niet genoeg aanbod hadden. In Frankrijk verloren we slechts 10% verspilling in volume en hadden we een erg goed seizoen. Dit jaar zullen de andere Europese landen proberen zich te herstellen en zal er een grote prijsstrijd tussen de verschillende landen zijn."


Pascal Corbel op Medfel 2018

Polen en Italië
"We maken ons vooral zorgen om Italië en Polen. Polen heeft de grootste oogst ooit. Dat zal een impact op de prijzen hebben, omdat Rusland tot eind 2019 nog gesloten is. Rusland is een grote markt voor Polen en de Polen bieden hun fruit overal aan. Zelfs als het niet dezelfde rassen en dezelfde kwaliteit betreft is er een enorm prijsverschil dat ons grote zorgen baart. Italië keert terug naar een normale oogst, wat ook leidt tot een prijsstrijd. Wij moeten onze prijzen laten zakken om concurrerend te blijven."

Een ander probleem is de Duitse markt. "Voor gewone rassen zal de Duitse markt voor ons sluiten: de Duitsers hebben een behoorlijke grote oogst en trekken hun eigen product voor."

Daarentegen zal de concurrentie vanuit de VS en China niet al te zorgwekkend zijn, op voorwaarde dat de dollar sterker wordt ten opzichte van de euro. "De VS hebben een normale oogst en de Chinezen hadden te kampen met vorst waardoor ze niet de allergrootste oogst aller tijden zullen hebben."

1,5 miljoen ton
De Franse appeloogst wordt geraamd op 1,5 miljoen ton. "In Frankrijk zitten we qua volume op een normale oogst. Wat de kwaliteit betreft ziet de campagne er ook goed uit. Het product is prima, maar het prijsniveau zal dalen."

Voor meer informatie:
Cardell Export
AGROPARC
85 Rue Lawrence DURRELL
BP 91538 - 84916 AVIGNON
cedex 9 - France
Tél : +33 (0)4 32 73 43 43
Fax : +33 (0)4 32 73 43 44

Publicatiedatum: