Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitzonderlijk seizoen voor Mediterrane landen

Overzicht wereldmarkt druiven

De hitte en droogte die grote delen van Europa teisterde in de afgelopen weken lijkt positief uit te pakken voor de druivenoogst dit jaar. Telers in de Mediterrane landen zijn te spreken over de kwaliteit dit seizoen, al kwam in sommige landen de oogst later op gang. Keerzijde is wel dat er meer concurrentie is tussen de landen. Een overzicht van de situatie in Europa, maar ook een terug- en vooruitblik op het seizoen in Latijns-Amerika.

Italië: uitzonderlijk seizoen en veel concurrentie
Het is een bijzonder seizoen voor de Italiaanse druiventelers. Niet alleen het weer, maar ook het prijsniveau is uitzonderlijk. In Oost-Europa betalen sommige retailers een lage prijs door de Griekse concurrentie. De aanvoer uit Turkije en Spanje zal de markt niet makkelijker maken. "In Griekenland zijn de prijzen voor de Victoria erg concurrerend en Turkije komt daar binnenkort bij met een uitzonderlijke oogst," vertelt een handelaar. "Turkije is al begonnen met de eerste partijen Sultana druiven, pitloos en erg zoet." De Spaanse pitloze druiven komen daar bij. Tot twee weken geleden importeerde Spanje druiven uit Apulia omdat het Spaanse seizoen vertraagd was. Volgens de handelaar kan het laatste deel van het witte Victoria seizoen nog winstgevend worden.

Apulia: vroege start van seizoen
Het seizoen in deze regio begon 15 tot 20 dagen eerder, met een goede brix. Momenteel zijn er Victoria (wit met pit) en Black Magic (blauw met pit) op de markt. "Binnenkort starten we met de blauwe Palieri en de eerste Red Globe zijn al op de markt. We lopen iets voor met het hele seizoen," vertelt een handelaar. De druiven worden geëxporteerd naar onder andere Duitsland, Nederland, Polen, Slowakije en Tsjechië. Volgens de handelaar is de concurrentie op de verschillende markten hevig, zeker onder de Italiaanse handelaren en de Russische markt wordt nog altijd gemist. Het Midden-Oosten vangt een deel van de volumes op die eerder naar Rusland werden verscheept, maar die markten zijn nog onstabiel.
Ook de pitloze rassen Sugraone, Sweet Sunshine en Cotton Candy zijn beschikbaar. daar komt binnenkort de rode Sweet Celebration bij. De oogst van de Cotton Candy begon in week 31. De eerste Crimson werden op 27 juli geoogst in Taranto.

Sicilië: meer vraag uit Midden-Oosten en Afrika
Volgens een handelaar op het eiland liggen de resultaten dit seizoen in lijn met die van vorig jaar. In het eerste deel van het seizoen, in juni, werd de Victoria en Black Magic geoogst met een opbrengst van 30 ton per hectare. De kwaliteit uit de kas was goed, maar de brix was niet te hoog, wat het gevolg was van de temperatuur en regen in juni. Daardoor werd de suikerontwikkeling in de druiven vertraagd.
Naast de binnenlandse markt is er veel interesse uit de Arabische landen voor de druiven. Jaarlijks wordt er meer naar deze markten verscheept. Dat geldt voor zowel de Victoria als de Black Magic. Daarnaast worden er witte en blauwe pitloze druiven geëxporteerd naar onder andere Qatar, Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten. Ook Canada, de VS en Sri Lanka worden genoemd als interessante markten. Tot slot neemt ook de vraag uit Afrika toe. "Bijvoorbeeld Nigeria en Kameroen beginnen te vragen naar onze druiven," vertelt een handelaar. Uiteraard staat de Europese markt ook in het lijstje exportmarkten: Frankrijk, België, Zwitserland en Oostenrijk worden vooral genoemd.

Voor de biologische druiven loopt het seizoen van de vroege rassen op haar eind, terwijl de oogst in de kassen al in begin juli eindigde. "We hebben 80% van de pitloze druiven geoogst, zowel wit als blauw," vertelt een bioteler. Het seizoen van de blauwe met pit is al afgelopen. De productie is dit jaar 15% hoger en de prijs ligt 5% boven het niveau van vorig jaar. Het zijn vooral de Europese landen waar vraag is naar de biologische druiven.



Spanje: trage start, maar goed seizoen
In de Vinalopo vallei is de oogst van de Victoria druiven begonnen. Dit is een wit ras met pit. Daarnaast is de oogst van de pitloze druiven Arra11 en Arra 29 begonnen, respectievelijk een rode en witte druif. De vooruitzichten voor het seizoen zijn positief, vertelt een teler. Het areaal van het bedrijf is gegroeid en er wordt een goede kwaliteit verwacht. Het seizoen is wel vertraagd doordat de zomer laat op gang kwam.

Frankrijk: mooi seizoen met kleine vertraging

Het Franse druivenseizoen is net van start gegaan. Een handelaar vertelt over zijn ervaringen tot nu toe: "Het belooft een mooi seizoen te gaan worden. De markt functioneert soepel en we kunnen producten aanbieden van hoge kwaliteit. Vooral de Muskaatdruiven springen eruit."

De enorme hitte die Europa de afgelopen weken geteisterd heeft, zorgde voor kleine vertragingen in de productie. "Er zijn nog wat koude nachten nodig om de productie op te voeren. Hopelijk komen deze snel. Er zijn stormen voorspeld en we willen oogsten voordat deze de druiven kunnen beschadigen."

Duitsland: overschotten steenfruit temperen druivenmarkt

De vraag naar druiven bleef op de Duitse groothandelsmarkten de voorbije dagen over het algemeen gering. Dit heeft volgens de handelaren naar alle waarschijnlijkheid te maken met het grote aanbod aan steen- en zachtfruit, waar men momenteel nog altijd met grote overschotten te maken heeft. Italiaanse druiven domineren over de gehele linie de groothandel, voornamelijk de soorten Festival Seedless en Victoria. Ook Turkse Sultana-druiven duiken steeds meer op en vormen vanwege hun gunstige prijs-kwaliteitverhoudingen op diverse groothandelsmarkten een steeds interessanter alternatief voor het Italiaans product. De handelaren noemen onder mee de Italiaanse Victoria-druiven als voorbeeld: hier zijn de prijsverschillen vanwege de sterk uiteenlopende kwaliteit en vruchtgrootte behoorlijk groot.

Daarnaast reppen de handelaren over een gestage opkomst van minder gangbare soorten, waaronder Summer Royal, Doria Seedless en Scarlet Dew. Ook duiken her en der Griekse en Spaanse druivenrassen op, evenals Franse. Het gaat hier echter om een beperkt marktaandeel, zo benadrukt men.

Nederland: seizoen met ups en downs

Het druivenseizoen kende dit jaar zijn ups en downs. Kwalitatieve problemen na de regenval typeerden het Chileense seizoen, waarbij het Chileense Crimson-seizoen ook nog eens clashte met het staartje van het Zuid-Afrikaanse seizoen. Door de droogte zouden er een stuk minder druiven naar Europa komen, maar niets was minder waar. Het Egyptische seizoen is vervolgens een stuk beter gegaan. Inmiddels zorgt de aanvoer vanuit Italië en Griekenland voor de nodige marktdruk. Het overzeese druivenseizoen zal in september weer aanvangen met de eerste Braziliaanse druiven.

Peru verwacht grotere oogst

In de eerste ramingen spreekt men over een export tussen de 43 miljoen en 45 miljoen dozen (8,2kg) in het seizoen 2018/2019. Dat seizoen begint aan tegen het einde van de maand. Vorig seizoen verscheepte het land 33 miljoen dozen. Door herstel van de productie in het noorden kan de export aantrekken. Vorig jaar leed die regio onder de gevolgen van El Niño. "Ik verwacht een grote opleving van de productie in Piura en Ica," aldus een handelaar. Die opleving is tevens te danken aan het gunstige weer. Voor het seizoen 2018/2019 wordt in Ica een oogst van 21 miljoen dozen geraamd. Voor Piura wordt een vergelijkbaar volume verwacht. Vorig seizoen exporteerde Ica 19 miljoen dozen en Piura 9 miljoen dozen. Een seizoen eerder (2016/2017) kwam de export uit op 17 miljoen dozen voor Ica en 15 miljoen dozen voor Piura. Voor het komende seizoen mag Peru Vietnam en Maleisië toevoegen aan het lijstje exportmarkten.

Mexico: kleinere druivenoogst

Telers in Sonora zullen 19 miljoen dozen vullen met druiven, die zowel binnen als buiten Mexico vermarkt worden. De regio telt zo'n 14.000 hectare druiventeelt verdeeld over de gebieden Hermosillo, San Miguel de Horcasitas, Caborca en Cajeme. De export is goed voor zo'n 15,5 miljoen dozen, de resterende 3,5 miljoen dozen worden op de binnenlandse markt gebracht. Dit seizoen wordt een krimp van 35% geraamd tijdens het oogstseizoen in mei en juni als gevolg van weersomstandigheden. De kleinere oogst pakte echter positief uit voor de prijs. De druiven vinden hun weg naar pakweg 30 landen. De belangrijkste exportmarkten zijn: Canada, Verenigd Koninkrijk, Japan, Taiwan, Singapore, Indonesië, Maleisië, Nieuw-Zeeland, en enkele landen in Latijns-Amerika, zoals Nicaragua, Argentinië, Chili, Guatemala en El Salvador.

Telers in Sonora hebben te kampen met diefstal van de oogst. Volgens de branchevereniging zouden er zo'n 2.000 dozen gestolen zijn bij verschillende telers in de provincie. Dat levert een schade op van 2 miljoen dollar. Er is aangifte gedaan bij de politie. Criminelen hebben het niet alleen op druiven voorzien, ook garnalen en noten worden gestolen. De producten vinden vaak hun weg naar straatverkopers in de stad die de producten illegaal aan de man brengen.

Chili focust export op Azië

In week 25, tegen het einde van het Chileense exportseizoen, stond de uitvoer op 731.851 ton. dat was slechts enkele honderden tonnen lager dan het volume een jaar eerder. Dat was een goed teken aangezien de regen de oogst van de late rassen in het centrale zuiden van Chili beïnvloedden. Op export gebied waren er weinig verschuivingen, al valt wel op dat er minder naar de VS en meer naar Azië verscheept werd.

De export bestaat grotendeels uit Red Seedless (62%), White Seedless (20%) en Black Seedless (15%). De belangrijkste bestemmingen zijn: VS (74%), China/Hong Kong (8%), Engeland (5%), Zuid-Korea (2,4%) en Japan (1,8%).

VS: aanvoer biodruiven op peil

Na een trage start van het seizoen voor de biologische druiven is de aanvoer nu op peil. "Ik verwacht niet dat die situatie gaat veranderen. Voorlopig blijft het zo," vertelt een tevreden handelaar. De late start is het gevolg van het abnormale weer dit voorjaar. "We hadden een erg koel voorjaar dat doorliep tot halverwege juni," vervolgt hij. Daarna steeg het kwik echter snel en volgde een hete zomer. De vraag naar de druiven is stabiel. "De rode loopt iets trager, maar de witte hebben een goede markt. De vraag is niet gelijk aan de aanvoer, maar het is nog stabiel en goed," vertelt een handelaar. De prijs ligt op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

China: meer oog voor export

Het seizoen begon rond juni. Vanaf dat moment zijn de druiven langzaam beschikbaar gekomen op de markt. Er zijn nog altijd veel druiven beschikbaar op de Chinese markt. Dankzij de spreiding in rassen en oogstseizoenen zijn de Chinese druiven een lange periode beschikbaar. naar verwachting loopt het seizoen af in november. De meest geteelde druif is de Red Globe.

De teeltomstandigheden zijn goed. De opbrengst is hoger dan vorig jaar dankzij het gunstige weer. Het grootste deel van de oogst wordt op de binnenlandse markt gebracht, slechts een klein deel is bestemd voor export. Export is niet eenvoudig in verband met de houdbaarheid van de druiven. Desondanks neemt de interesse in de export toe.

Australië: China belangrijkste afnemer

Druiven worden tussen november en mei geoogst. Victoria is het belangrijkste teeltgebied. Het seizoen dat enkele maanden geleden werd afgesloten was volgens telers uitstekend. De laatste cijfers van Hort Innovation laten zien dat er tot juni 2017 171.637 ton geoogst werd met een waarde van 534,4 miljoen dollar. Daarvan werd 106.666 ton geëxporteerd. China is de belangrijkste afnemer van het fruit. Hoewel sommige telers de volledige oogst naar die markt verscheepten, zoeken anderen naar mogelijkheden in bijvoorbeeld Japan Naast de binnenlandse productie worden druiven geïmporteerd, vooral uit de VS