Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jos Hermans, Hermans fruit:

"Wij verwachten een goede appeloogst van 90%"

Tholen – Bij Hermans Fruit in het Limburgse Herten stonden klanten deze week ongeduldig te wachten op hun nieuwe appeloogst. "Onze appels waren door een kleinere oogst vroeg op dit jaar. Daardoor hadden we nu twee maanden geen eigen appels in de winkel. Deze maandag zijn we gestart met de oogst van de Delbare-appelen. De klanten zijn gek op onze eigen appelen", steekt eigenaar Jos Hermans van wal. De teler heeft een winkel en handelt verder vooral in Duitsland. "Wij telen zelf zo'n 20 hectare. Onze hoofdteelten zijn Elstar, Wellant en Conference peren. Voor de winkel kopen we de andere producten zoveel mogelijk in bij lokale telers en de rest via de groothandel." 

"We zijn deze week begonnen met het uitplukken van de goede, rode appels van de vroege soorten. Vanaf de 20e zullen we ook met onze hoofdteelten beginnen. Dit is wat vroeger dan normaal vanwege het warme voorjaar. De kwaliteit van de appels is super: ze zijn super zoet en super lekker. Alleen de kleur valt tegen: ze zijn een beetje vaal. Je krijgt pas een goede kleur op de appels door temperatuurverschillen, maar het is nu 's nachts niet genoeg afgekoeld. Onze soorten hebben een zeeklimaat nodig in plaats van het landklimaat dat we hebben gehad. Hopelijk blijft het nu een paar dagen minder warm, zodat de kleur kan bijtrekken", vertelt Hermans. "We verwachten dit jaar – in tegenstelling tot vorig jaar – wel een goede oogst van zo'n 90%. In de rest van Nederland schijnt de oogst wat kleiner te zijn, maar bij ons dus niet. Wij zitten hier in het droogste en vaak warmste gebied van Nederland en wij moeten dus altijd al beregenen. Daardoor hebben we nu weinig schade."

Hoewel de teler over de oogst tot nu toe optimistisch is, is hij toch gespannen. "Vandaag geven ze code oranje met zware windstoten en onweersbuien. Onze appels zijn nu bijna klaar en dan zouden oogst weg zijn, dat zou voor ons echt heel erg zijn." 

Voor meer informatie:
Jos Hermans
Hermans Groenten en Fruit
Oude Roermondseweg 161
6049 AD Herten


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018