Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vorst beïnvloedt Chileense citrus

Zoals gemeld door verschillende media is er in juni en juli van dit seizoen sprake geweest van aanzienlijke vorst. De lage temperaturen beïnvloedden verschillende teeltgebieden en bereikten -3 ° C tot -4 ° C in sommige aangetaste boomgaarden. Gelukkig was de omvang van het fenomeen beperkt en heeft het slechts enkele gebieden in de valleien en enkele delen van de boomgaarden getroffen.

Tot op heden zijn de oogsten, de mogelijke schade aan hen, en de mogelijke aanpassing van de exportramingen van dit seizoen per soort, als volgt:

Clementines:
Er is al 100% geoogst. Het volume overtrof de aanvankelijke raming van het citruscomité van 66.000 ton, geen vorstschade of teeltvermindering werd gedetecteerd in de raming.

Citroenen:
Meer dan 70% van de leveringen die voor het seizoen zijn geraamd, zijn reeds verscheept en meer dan 85% is reeds geoogst. Door de ligging van de boomgaarden op beschermde hellingen en het hoge percentage dat al geoogst is, blijft de raming voor het seizoen zoals het was (77.000 ton).

Navelsinaasappelen:
Gezien de rijpheid van het fruit ten tijde van de nachtvorst en aangezien de temperaturen in de meeste gevallen boven -2,5 graden Celsius lagen, zijn de ramingen dat er beperkte schade was. 63% is reeds verscheept en tot nu toe wordt geraamd dat bijna 10% van het fruit verloren is gegaan. Omdat de teelt dus naar verwachting licht zou stijgen, zou het nettoresultaat vergelijkbaar zijn met wat vorig seizoen werd geëxporteerd (75.858 ton in 2017).

Late mandarijnen:
2% van de geraamde leveringen is verricht en aangezien dit fruit een hoge gevoeligheid voor schade heeft, wordt verwacht dat deze de meest getroffen soort is door de nachtvorst. Voorlopige observaties suggereren dat ongeveer 15% van het fruit door de vorst werd aangetast. Aangezien volgens ramingen de teelt echter 30% hoger zou zijn dan in het seizoen 2017 (76.763 ton), verwachten telers een normaal seizoen te hebben, met een groei van bijna 20%.

De vooruitgang van het huidige seizoen is langzamer dan in voorgaande seizoenen als gevolg van de temperatuuromstandigheden tijdens de groeiperiode van het fruit, die de interne en externe rijpheid van het fruit hebben vertraagd. De aanwezigheid van aanhoudende mist en regen heeft ook problemen opgeleverd voor de toegang van het personeel in de boomgaarden voor de gebruikelijke oogsttaken.

Het citruscomité voert verschillende activiteiten uit met telers en exporteurs om de stroom van technische informatie en de ramingen van de schade aan haar leden te verbeteren. Zodra de evaluaties in de boomgaarden zijn voltooid, worden de meest recente ramingen van het exportvolume voor het lopende seizoen aangekondigd.

Bron: Chile's Citrus Committee - Sanitation

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018