Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ItaliŽ: seizoensmigranten protesteren na dood tomatenplukkers

Honderden meest Afrikaanse tuinbouwmedewerkers legden afgelopen week hun gereedschappen neer en liepen in Zuid-ItaliŽ de plantages af terwijl ze "wij zijn geen slaven" zongen. Ze protesteerden hiermee tegen de omstandigheden van tomatenplukkers nadat 16 migrantenarbeiders bij twee auto-ongevallen overleden.

De ongelukken die binnen 48 uur op nagenoeg dezelfde manier verliepen lieten de omstandigheden zien van tuinbouwmedewerkers rond de stad Foggia, waar duizenden buitenlanders hun zomers doorbrengen in de tomatenpluk. Deze zijn vaak overgeleverd aan recruiters die gelieerd zijn aan de georganiseerde misdaad.

De Italiaanse regering haastte zich te reageren op de verontwaardiging over de overledenen. Minister Matteo Salvini verklaarde de oorlog aan de 'maffia' in en rond Foggia en beloofde deze toestanden 'straat voor straat, stad voor stad' uit te roeien.

Beide ongevallen vonden plaats op het moment dat vrachtwagens vol tomaten botsten tegen busjes met buitenlandse werknemers die terugkwamen van hun werkdag.

Tijdens het ongeval op zaterdag overleden vier Afrikaanse arbeiders en raakten vier anderen ernstig gewond. Maandag overleden 12 mensen, allemaal van buiten de EU.

In de provincie Foggia werken in de zomer duizenden Afrikanen die in de gloeiende hitte naast seizoenarbeiders uit RoemeniŽ, Bulgarije en Polen tomaten plukken.

De meeste mensen hebben legale papieren, maar ze krijgen zelden de salarissen en andere voordelen die volgens de wet voorgeschreven zijn. Velen leven onder smerige omstandigheden. Vaak zijn ze overgeleverd aan recruiters die zelf een deel van het loon in hun zak steken.

Al jarenlang proberen vakbonden en organisaties voor migrantenarbeiders tijdens de oogst een publiek transportsysteem rond Foggia voor elkaar te krijgen. Dit lijkt nu te gaan lukken. Hulp en transparantie van de teeltbedrijven is daarbij volgens gouverneur Emiliano van groot belang.

Publicatiedatum: 10-8-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: