Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Leonard Kampschoer, Gerard van den Anker en Tony Derwael

"Vertrouwen in prijsontwikkeling hardfruit dit seizoen"

Tholen - Bij Nederlandse en Belgische hardfruittelers en handelaren staat Prognosfruit in de tweede week van augustus altijd al vroeg in het jaar omcirkeld in de agenda. Gisteren werden de Europese hardfruitramingen weer gepresenteerd. Hoewel de grootste appeloogst in tien jaar tijd wordt verwacht, is van een paniekstemming allerminst sprake, voornamelijk door de omstandigheden achter de cijfers. Ze weten namelijk dat het seizoen vroeg is en de markt leeg. Bij de grote oogst die Polen verwacht, is de aantekening te maken dat meer dan de helft van de appelen naar de industrie gaat en dat er geen sapvoorraad is. Daarbij wijzen ze er op dat er bijna een tekort is aan goede Elstar in Nederland en bij de perenramingen het effect van de droogte nog niet is meegenomen in de Nederlandse cijfers. Deze effecten overziende wijkt de productie niet veel af van normaal, waarmee de markt een prima uitgangspositie denkt te hebben, ook gezien de toenemende consumptie van Conference-peren de Duitse markt.

Leonard Kampschoer, Gerard van den Anker en Tony Derwael

Gerard van den Anker, NFO
Vanuit Warschau reageert NFO-voorzitter Gerard van den Anker op de gepubliceerde oogstprognoses van het hardfruit. "Allereerst valt de enorme groei van de Poolse appelteelt op. Ik vind het heel spannend hoe men daar deze productie denkt af te zetten en welke exportmarkten men daarvoor weet te vinden." Of deze groei verder doorzet? "Daarvoor zal het prijsniveau leidend zijn. Er komt ongetwijfeld een keer een einde aan de groei."

Verder noemt de NFO-voorzitter het opvallend dat China, als grootste appelproducent ter wereld, een 30% lager productie verwacht dan vorig jaar. "Dit betekent dat er mogelijkheden ontstaan voor export vanuit EU-landen naar markten die anders door China bediend worden. Dichterbij huis verwacht ik dat de oogstprognoses van de peren in Nederland en wellicht ook in België naar beneden bijgesteld. De ramingen zijn een momentopname geweest, maar de hitte en droogte zullen zeker gevolgen hebben voor de productie. De gevolgen van de hitte en de droogte zullen we terug gaan zien in de te oogsten volumes. In de appelen heeft zonnebrand voor ernstige aantastingen gezorgd en ook in de peren zal de maatvoering achterblijven en dat betekent automatisch minder kilo's."

Gerard ziet het hardfruitjaar al met al optimistisch in. "Ik heb vertrouwen in de prijsontwikkeling dit jaar. De Nederlandse consument krijgt smaakvollere appelen en peren ter beschikking. Het is een kwalitatief topproduct met veel suikers. Ze zijn misschien wat kleiner, maar dan nemen consumenten er maar twee mee. Ik wil ook mijn waardering uitspreken voor de inzet die de telers de afgelopen weken hebben gedaan om op alle mogelijke manieren hun teelt te beregenen. Het zou niet meer dan terecht zijn dan dat daar een passende beloning tegenover zou staan."

Leonard Kampschoer, FruitMasters
"Europa heeft een grote oogst, vergelijkbaar met 2014/15. Dit wordt in grote lijn veroorzaakt door Polen, vooral met de productie van Idared en Jonagold", constateert ook Leonard Kampschoer van FruitMasters. Hij noemt de productie in West-Europa goed in balans, kijkend naar het brede assortiment. "De perenoogst is groter ingeschat en wordt ingehaald door de aanhoudende droogte en zal daardoor worden aangepast. In vergelijking met de laatste vijf jaar wint de Conference terrein in Duitsland en wereldwijd. Europa wacht op koude nachten om kleur op de appelen te krijgen. Al met al een jaar met veel uitdagingen."

Tony Derwael, Bel'export
"Op het eerste gezicht vallen de cijfers mee. 12,5 miljoen appelen is ongeveer gelijk aan de consumptie, dus moeten we dit wel kunnen verkopen. Voor peren had ik meer verwacht, maar het valt me allemaal mee. Toch moeten we de exportkanalen terug gaan opvissen zoals naar Azië omdat we die vorig jaar moesten afgeven", zegt Tony Derwael van Bel'xport. De handelaar denkt dat het verbruik door de goede kwaliteit van het hardfruit dit jaar wel zal stijgen. "Dit jaar zijn we twee weken vroeger dus hebben we twee weken langer om te verkopen. Ook zijn de voorraden leeg, wat gunstig is voor het nieuwe fruit." 

Tony vindt de Poolse ramingen erg hoog en is blij dat het geen 5 miljoen is geworden. "Polen heeft veel potentieel dus dit betekent geen topoogst. Toch moet Polen iets aan de export doen. Vorig jaar hadden ze ongeveer de helft en hebben ze nog steeds appels in voorraad. Polen is een beetje het zorgenkind van Europa." Ook van de cijfers van Italië schrikt Derwael een beetje. "Een groei van 29% is enorm veel dus daar ben ik wel ongerust over. Ook Italië zal moeten werken aan de export buiten Europa."

"Duitsland moet zelf ongeveer alles op kunnen eten dus daar ben ik niet ongerust over. Ook Spanje en Portugal hebben verleden jaar ook een normale oogst gehad dus lagen de verwachtingen dit jaar ook niet erg hoog. De aantallen in België had ik iets hoger verwacht, maar deze aantallen moeten we kunnen verkopen."