Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grotere kans harde brexit tempert vertrouwen

Britse pond onderuit tegen euro en dollar

Tholen – De financiële markten houden steeds meer rekening met een harde Brexit, waarbij de Britten de EU verlaten zonder een deal te sluiten over de scheiding. Dat vertaalt zich in een neerwaartse spiraal voor de koers van het Britse pond. Deze week bereikte de Britse munt een dieptepunt met een koers van 1,12 euro. Ook tegen de dollar zakt het pond weg.

Met de koersdaling van afgelopen dinsdag bereikte de koers het laagste punt sinds november tegen de euro. Met een wisselkoers van 1,29 dollar bereikte het pond al een dieptepunt tegen de dollar. Dat was het zwakste punt sinds september vorig jaar. Ook tegen de Zwitserse franc daalde de koers. De dalende trend werd ingezet nadat Mark Carney, van de Bank of England, vorige week vrijdag zei dat de kans op een Brexit zonder deal "oncomfortabel hoog" is. Op zondag deed ook Liam Fox, minister van handel, de kans op een harde Brexit op 60% zette.

Eerder verhoogde de Bank of England de rente, wat doorgaans koersstijging tot gevolg heeft. Volgens valutahandelaren is dat een bevestiging dat de koersdaling ingegeven wordt door politieke motieven en niet zozeer economische.

De Britse handel is sterk afhankelijk van de eurozone voor de import van groenten en fruit. Verschillende Eurolanden staan in de top van belangrijkste handelspartners. Volgens statistieken van de regering is de afhankelijkheid van de eurolanden in de afgelopen tien jaar aanzienlijk gestegen. Door de koersverandering wordt de import voor de Britten relatief duurder.

Bronnen: FD, BBC