Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs van den Oever, Van den Elzen Groenteverwerking uit Uden.

Code geel voor prei

Tholen - Hoewel het extreme warme weer de verkoop van prei niet extra stimuleert, liggen de prijzen momenteel hoog. Dat wijst op een krapte, analoog aan de weervoorspellers, op code geel. "Prei, die nu op de markt komt, is voor de droge periode geplant. Die heeft nog een goede start gehad en door te beregenen kun je de groei er zo goed mogelijk inhouden. Maar de prei uit deze periode loopt op zijn einde en dan krijgen we te maken met prei die in de droge, hete grond heeft moeten starten. Hoe dat uitpakt zal de komende weken duidelijk worden, maar ongetwijfeld zullen er nog minder kilo's van het veld komen", vertelt Gijs van den Oever van Van den Elzen Groenteverwerking uit Uden. "Tel daarbij op dat de vakantieperiode op zijn einde loopt en het koeler zal worden...Ik verwacht dat er hierdoor wel eens vreemde dingen kunnen gebeuren op de markt." Het kan best zijn dat code geel binnenkort overgaat op code oranje.



Code geel is trouwens niet alleen van toepassing op prei. Het zal waarschijnlijk voor alle vollegrondsgroenten gelden, meent Gijs. Bovendien betreft de vollegronds-situatie niet alleen Nederland maar heel Europa. Hij krijgt de indruk dat handelaren en supermarkten de invloed van de huidige weersomstandigheden nog onderschatten. Van den Elzen Groenteverwerking doet dat allerminst. Het in goede banen leiden van de teelt levert veel extra werk op, zeker als je topkwaliteit wil leveren moet je als teler er bovenop zitten. De beregeningshaspels draaien al weken op volle toeren en "die spuiten wel water, maar lopen daar natuurlijk niet op." Of het huidige prijsniveau voldoende is om alle inspanningen en kosten te compenseren is nog niet duidelijk. "Dat kunnen we pas achteraf bepalen", luidt het.



De weerproblemen komen bovenop het belabberd verlopen afgelopen seizoen, waar voor preitelers weinig winst te behalen was. Van den Elzen Groenteverwerking zet er het liefst een kruisje door. "We hadden echt zin in het nieuwe seizoen met nieuwe kansen, maar dit is weer een ramp. Maar 'geen ramp is ook een ramp' dus misschien is de huidige situatie eigenlijk een kans", besluit Gijs.




foto's genomen tijdens de open dag bij Van den Elzen Groenteverwerking

Voor meer informatie:
Van den Elzen Groenteverwerking
Gijs van den Oever
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
Tel: +31(0)413-782 999
M: +31(0)6-27050202 (Gijs)
M: +31(0)6-54795196 (Paul)
info@elzengroentenverwerking.nl
www.prei.nl