Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: slecht jaar voor broccoli uit Murcia

De in Murcia gevestigde landbouworganisatie COAG heeft aan de hand van een inspectie van de oogst waarschuwingen gegeven voor de komende seizoenen. Volgens COAG zal er voor mandarijnen, sinaasappelen en met name voor broccoli en watermeloenen sprake zijn van een slecht seizoen. Broccoli en watermeloenen hebben respectievelijk twee en drie opeenvolgende jaren met prijzen te maken die lager uitvallen dan normaal. Ook wordt er gewaarschuwd voor een moeilijk seizoen voor tomaten en fruitbomen in het algemeen, gezien er sprake is van een tekort aan werknemers voor plantages.

Volgens de directeur van COAG, Miguel Padilla, is er in grote teeltgebieden sprake van een trend waarin arbeiders wegtrekken naar aantrekkelijkere alternatieven. Zo schakelen veel arbeiders over naar de bouwsector. "In de komende maanden zal het voor het ministerie of voor de regionale overheid noodzakelijk zijn om in te grijpen. De landbouwsector heeft meer arbeidskrachten nodig."

"We moeten hier iets aan doen," vervolgt Padilla. "Er lijkt een soort paradox te zijn, gezien er duizenden mensen werkeloos zijn terwijl de landbouwsector juist om arbeiders vraagt. Ondanks dat zullen er over anderhalve maand veel arbeiders uit de landbouwsector verdwenen zijn. We weten dat dit zwaar werk is. Het werk op het land is niet echt hetzelfde als liggen op het strand. Soms is de situatie ook niet lonend genoeg voor beide partijen."

Tijdens een persconferentie kondigde de COAG aan dat het ook goed jaar is geweest voor Verna-citroenen, Fino-citroenen, rode grapefruit en mandarijnen die door licenties worden beschermd. Voor conventionele mandarijnen en sinaasappelen is het echter een slecht jaar geweest met prijzen van rond de €0,25.

Druiven hebben een normaal jaar gehad. Broccoli had daarentegen te maken met lage prijzen van rond de €0,12 voor de sector en van minder an €0,32 voor de export.

Voor bladsla is het een normaal jaar geweest met een gemiddelde prijs van €0,17 per unit. Artisjokken hadden een gemiddelde prijs van €0,45, hoewel er ook rekening moet worden gehouden met de verminderde opbrengst door de vorst in januari en februari.

Zowel voor gele meloenen als voor aardappelen is het een normaal jaar geweest. Het jaar was goed voor bloemkool met een prijs van €0,52. Het jaar was gemiddeld voor uien, slecht voor tomaten en redelijk tot slecht voor fruitbomen. Ook was er sprake van wat verlies in opbrengst. De opbrengst van nectarines viel bijvoorbeeld met tussen de 40% en 50% lager uit.

Volgens COAG heeft de Spaanse sector te maken met de gevolgen van globalisering op de markt. De problemen van sommige gebieden hebben invloed op andere regio's, wat tot een zorgwekkende situatie leidt. De sector heeft bijvoorbeeld toegang tot de Russische markt verloren. Die toegang zal moeilijk te herstellen zijn, omdat Turkije in dit gat in de markt is gesprongen.

Verder is het ook een slecht jaar geweest voor abrikozen in conserven, die dit jaar lagere prijzen hadden dan vorig jaar. Vanaf 30 mei zijn er periode geweest waarin geld verloren ging, omdat de prijzen op de markt lager lagen dan de kostprijs. Rode perziken hadden bijvoorbeeld een prijs van rond de €0,20 per kilo. "Op dit moment is er veel onzekerheid met betrekking tot de toekomst van de sector," aldus de COAG.


Bron: laopiniondemurcia.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018