Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
"Trend gaat in de richting van rariteiten en oude rassen"
Oostenrijker consumeert 29,2 kg tomaten per jaar
Ondanks de hittegolf heerst er in Oostenrijk onafgebroken hoogseizoen bij de 100 familiebedrijven van LGV-Frischgemüse, want bij zonneschijn en warmte ontwikkelen de tomaten hun aroma optimaal. Dankzij korte transportafstanden kunnen de tomaten volledig rijpen bij de tuindersbedrijven en komen ze vers geoogst in de handel. Oostenrijkers eten gemiddeld 29,2 kilo tomaten per jaar. Daarmee voert de aromatische vruchtgroente de ranglijst van meest populaire groentensoorten aan. 8 augustus werd daarom enkele jaren geleden in Oostenrijk uitgeroepen tot de dag van de tomaat. De trend gaat momenteel naar meer rariteiten en het herontdekken van oude rassen uit Oostenrijkse teelt.
Ochsenherz tomaten - Foto: LGV-Frischgemüse
"Onze 100 klein gestructureerde LGV-tuindersgezinnen leveren er samen een grote bijdrage aan om de Oostenrijkers van aromatische en bijzonder verse tomaten direct uit de regio te voorzien. Ze telen jaarlijks circa 12.500 ton tomaten, want de vraag naar groenten uit Oostenrijkse teelt stijgt. Steeds meer kleine familiebedrijven zetten daarbij in op lekker smakende, bontgekleurde rariteiten en herontdekte oude rassen. Zo kunnen we de handel tegenwoordig 26 verschillende tomatenrassen aanbieden. Daaronder 13 verschillende cherrytomaten en 13 grotere variëteiten en rariteiten, zoals de Ochsenherz-tomaat, die tot wel één kilo per stuk kan wegen", zegt Florian Bell, directeur van LGV-Frischgemüse.
Teler Franz Pannagl (links) en Florian Bell, directeur van LGV Frischgemüse (rechts) - Foto: LGV
Het tachtig jaar oude ras 'Ochsenherz' dankt haar naam aan haar buitengewoon geribbelde vorm. Met een bijzonder dun vel, vast vruchtvlees en bijna geen pitten hoort de rariteit qua smaak tot de absolute top onder de tomaten. De specialiteit wordt door tomatenteler Franz Pannagl van eind april tot en met eind september geoogst. Hij smaakt bovendien nog eens extra lekker wanneer hij van buiten nog bijna groen met oranje wangen is.
Voor verdere informatie:
LGV-Frischgemüse Wien reg. Gen. m.b.H. Leitung Marketing und Kommunikation Haidestraße 22 1110 Wien Tel.: +43 1-76069-700 www.lgv.at