Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Australië: onderzoek telersprijzen McCains

Een Tasmaanse aardappelteler haalt uit naar McCains over de prijzen die de verwerker de contracttelers betaalt. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) is een onderzoek gestart naar de prijsstelling en roept telers op om mee te werken.

De anonieme teler vertelt dat telers genoeg hebben van de lage prijzen die ze betaald krijgen. "We krijgen 26 dollar minder dan 10 jaar geleden," vertelt hij. Volgens de teler krijgt hij 31,7 cent per kilo aardappelen die geleverd wordt aan  McCains' Smithton fabriek. De productiekosten, inclusief brandstof, staan op 25 cent per kilo.

Er zouden gesprekken gevoerd zijn tussen telers en de frietfabrikant, maar die gesprekken zijn vastgelopen. "Telers moeten alle risico's nemen, we moeten alles wat de natuur over ons heen gooit incasseren en we krijgen nog altijd zulke lage prijzen," vervolgt hij.

Het onderzoek van de ACCC is verwelkomd door de Tasmaanse senator Richard Colbeck, die in het verleden in vergelijkbare zaken samenwerkte met de telers.
"Enkele jaren geleden heeft mijn kantoor het een en ander gefaciliteerd tussen telers en McCains," aldus de senator. "Ik ben al enige tijd onrustig over de aanpak van McCains richting haar telers." De senator is dan ook blij met het onderzoek, waaruit blijkt dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. Hij hoopt op een positief resultaat voor de telers en een verbeterde relatie met McCains.


Publicatiedatum: 8-8-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: