Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Australië: onderzoek telersprijzen McCains

Een Tasmaanse aardappelteler haalt uit naar McCains over de prijzen die de verwerker de contracttelers betaalt. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) is een onderzoek gestart naar de prijsstelling en roept telers op om mee te werken.

De anonieme teler vertelt dat telers genoeg hebben van de lage prijzen die ze betaald krijgen. "We krijgen 26 dollar minder dan 10 jaar geleden," vertelt hij. Volgens de teler krijgt hij 31,7 cent per kilo aardappelen die geleverd wordt aan McCains' Smithton fabriek. De productiekosten, inclusief brandstof, staan op 25 cent per kilo.

Er zouden gesprekken gevoerd zijn tussen telers en de frietfabrikant, maar die gesprekken zijn vastgelopen. "Telers moeten alle risico's nemen, we moeten alles wat de natuur over ons heen gooit incasseren en we krijgen nog altijd zulke lage prijzen," vervolgt hij.

Het onderzoek van de ACCC is verwelkomd door de Tasmaanse senator Richard Colbeck, die in het verleden in vergelijkbare zaken samenwerkte met de telers.
"Enkele jaren geleden heeft mijn kantoor het een en ander gefaciliteerd tussen telers en McCains," aldus de senator. "Ik ben al enige tijd onrustig over de aanpak van McCains richting haar telers." De senator is dan ook blij met het onderzoek, waaruit blijkt dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. Hij hoopt op een positief resultaat voor de telers en een verbeterde relatie met McCains.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018