Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EU en VS nog altijd moeizame markten

Omzetgroei Bonduelle dankzij inlijving Ready Pac Foods

Tholen – Ondanks een aanhoudende trage markt in Europa en de VS en een Oost-Europese markt waar een licht herstel zichtbaar is, sluit Bonduelle het boekjaar 2017-2018 met een omzet van 2,8 miljard euro. Die hogere omzet is vooral te danken aan de overname van Ready Pac Foods, maar ook in verschillende markten zijn signalen van groei te zien.

Het boekjaar 2017/2018, dat op 30 juni werd afgesloten, was het eerste jaar waarin de resultaten van Ready Pac Foods meegenomen werden. De omzet kwam met 2,8 miljard euro 24,4% hoger uit dan in het voorgaande boekjaar. Bonduelle wijst er op dat de marktomstandigheden te wensen overlaten. Europa en de VS worden omschreven als "traag" en Oost-Europa laat een kleine opleving zien. De resultaten "demonstreren de validiteit van het businessmodel van de groep, gediversifieerd op geografie en in segmenten."

Omzetgroei dankzij overname
De stijging in de omzet komt vrijwel volledig voor rekening van Ready Pac Foods, dat in mei 2017 werd overgenomen. Dankzij de inlijving van dit bedrijf steeg de omzet met 23,6%. Daarnaast was er een lichte natuurlijke groei van 0,3%. Een deel van de groei ging echter verloren door een negatief effect (-2,6%) van wisselkoersen. Vooral de veranderende koers van de Amerikaanse dollar, Canadese dollar en Russische roebel werkten door in de resultaten. Alleen al in het vierde kwartaal werd een bedrijfsdaling van 7,1% genoteerd. Het was vooral het wisselkoerseffect dat deze krimp veroorzaakte. Op vergelijkbare basis werd dat kwartaal een daling van 1,8% genoteerd.

De Eurozone is goed voor bijna de helft (46,5%) van de omzet. Over het boekjaar steeg de omzet met 1% tegen een groei van 0,2% over het voorgaande jaar. Het vierde kwartaal pakte goed uit met een omzetgroei van 2,6% op vergelijkbare basis. De groei werd gerealiseerd in alle drie de segmenten.
Nieuwe producten droegen bij aan de groei. Daarnaast was het weer gunstiger en waren er geen verstoringen in de productie.

Meer omzet buiten EU
Buiten de eurozone, vooral Noord- en Zuid-Amerika en Centraal- en Oost-Europa, wordt sinds dit boekjaar meer dan de helft (53,5%) van de omzet gerealiseerd. De groep noteert een groei van 47%, maar op vergelijkbare basis wordt dat cijfer -0,5%. Dit is het gevolg van de volledige overname van Ready Pac Foods. De resultaten van dit bedrijf werden vorig boekjaar voor drie maanden meegerekend, dit jaar is het eerste jaar dat de resultaten het volledige boekjaar meegerekend worden.

De beperkte groei op vergelijkbare basis buiten de eurozone is te verklaren door vier factoren. Ten eerste een verzadiging van de productiecapaciteit voor conserven en diepvriesproducten in Noord-Amerika en het feit dat 2017-2018 52 weken telde tegen 53 weken in het voorgaande boekjaar. Daarnaast was er een daling in de activiteiten voor Bonduelle Fresh Americas in het convenience segment over het vierde kwartaal. In Oost-Europa groeide het bedrijf en steeg het marktaandeel, al is de groei nog niet vergelijkbaar met die in het voorgaande jaar. Tot slot een progressieve versteviging van het partnerschap met Unilever in Brazilië en de ontwikkeling van het bedrijfsmodel.

Op 4 juli 2018 rondde Bonduelle de overname van Del Monte Canada, onderdeel van Conagra Brands af. Het bedrijf is actief in de bewerkte groenten en fruit. De overname geeft Bonduelle het recht om het Del Monte label te gebruiken voor verschillende segmenten van bewerkte groenten en fruit. Daarnaast werd een voorraad ter waarde van 43 miljoen Canadese dollar overgenomen. Bonduelle neemt geen vaste activa en personeel over, maar zal de productie binnen de bestaande faciliteiten van Bonduelle onderbrengen.


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018