Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrika: Druiventeler in Paarl bouwt huizen voor z'n werknemers

Een groep van 30 werknemers van het Zuid-Afrikaanse druiventeeltbedrijf Nieuwe Sion in Simondium, Paarl, werd op 2 augustus de trotse eigenaar van een huizenproject ter waarde van bijna 2 miljoen euro. De eigenaren van het bedrijf David en Elaine Potter wilden voor hun werknemers een omgeving creëren waarmee ze beter af waren door ze toegang tot de huizenmarkt te geven. Ze sloten zich aan bij Sustainability Initiative of South Africa (SIZA) en gingen een stap verder.


Shane Solomons voor zijn nieuwe huis
 
"De Potters gaan in hun visie verder dan hun werknemers een loon te betalen en een veilige en arbeidersvriendelijke teeltomgeving te creëren. Hun doel is om hun werknemers en hun gezinnen, en vooral de kinderen, voor hun financiële welzijn minder afhankelijk van het teeltbedrijf te laten zijn door ze toegang te geven tot de economische hoofdstroom," legt bedrijfsmanager Fielies du Toit uit.
 
De ceremoniële sleuteloverdracht van vorige week werd bijgewoond door minister Bonginkosi Madikizela (Human Settlements) en minister Alan Winde (Economic Opportunities), Conrad Poole, burgemeester van Drakenstein en andere belanghebbenden in de tuinbouw.

Dr David en Elaine Potter met Paul Morris, de werknemersvertegenwoordiger
 
Dr Potter zei er trots op te zijn dit project aan de werknemers te 'schenken' die 'het moeten gebruiken als een ruimte om elkaar te steunen en naar een hoger plan te brengen. Het complex werd ontwikkeld om aan de wensen van een ieder te voldoen, wat betekent dat de arbeidersgemeenschap bij elkaar gehouden kan worden."
 
Paul Morris, een van de werknemersvertegenwoordigers met 30 jaar dienst op het bedrijf, bedankte de Potters voor 'het openstellen van hun hart voor ons werknemers. We waarderen onze nieuwe huizen enorm. Het is een geweldige kans voor ons. We zullen ervoor zorgen."

De nieuwe huizen bij Lumier met een groot plein in het midden
 
Willem Bestbier, CEO van SATI, feliciteerde de Potters, de werknemers en het management van het teeltbedrijf en zei dat dit project van hoge kwaliteit een voorbeeld is van wat gedaan kan worden wanneer een sector en de overheid samenwerken in het voordeel van de mensen.

Nieuwe Sion is een bedrijf van 70 ha aan druiven, nectarines en citrus in Simondium in de Westkaap. Het nieuwe complex heet Lumier om een nieuwe dageraad in het leven van de werknemers aan te geven.

Het complex kan een woonplaats verschaffen aan 140 mensen, in de vorm van 22 woningen met twee tot drie slaapkamers. Er zijn ook acht aanleunwoningen voor gepensioneerde werknemers. Er is een crèche en dagopvangverblijf voor arbeiderskinderen, een gemeenschapshuis en een sportveld. Alles is geënt op de wensen van de werknemers. De lay-out is zo ontworpen dat het complex zelfvoorzienend, milieuvriendelijk en gemeenschap bevorderend kan zijn.

Voor meer informatie:
Fielies du Toit
Tel: +27 (0)21 874 1251

Clayton Swart
Tel: +27 (0) 21 863 0366

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Wat een fantastisch en prachtig verhaal, daar krijg je bij het lezen kippenvel van.
Hans Janssen (LBP), Maasdijk - 2018/08/12 14:22:59.000© AGF.nl 2018