Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas Huijser, Tuinbouwbedrijf Huijser voelt droogte in kas- en vollegrondsteelt:

“Liever te droog dan te nat, maar dit is erover”

Tholen – Het is begin augustus en de zaadteelt spinazie is bij Tuinbouwbedrijf Huijser al de kas uit, een maand vroeger dan normaal. De zaadteelt sla, waarvan de zaden net als voor spinazie naar veredelaar Rijk Zwaan gaan, gaat ook hard en zal snel volgen. De kassen in Oud-Beijerland staan vervolgens even leeg voordat op 1 oktober weer kropsla gepoot zal worden op 1,8 hectare voor een Zweedse supermarkt. Maar wie denkt dat het dus een rustige periode is, zit goed mis. Het is kurkdroog en op de 25 hectare land vol bloemkolen van Bas Huijser en zijn broer is het enorm aanpoten. Bas: "We zijn eigenlijk constant aan het beregenen."
 

Bas Huijser voor zijn bloemkolen met op de achtergrond de kassen waarin sla en spinazie geteeld wordt.

De laatste voorjaarsteelt bloemkool wordt onder strakblauwe hemel geoogst. En dat valt niet mee door de hoge temperaturen en met het vele stof dat van de kurkdroge grond omhoog stuift. "De laatste serieuze regen hebben we hier in mei gehad. Toen stond ook direct drie keer het hele land onder water. De bloemkolen hebben daar een flinke klap van gekregen. Vervolgens werd het droog. Op zich niet zo'n probleem, maar wel nu de temperaturen ook nog eens flink de hoogte in gaan."

Pieken en dalen
Zoals in de kas paprika bekend staat om zijn onvoorspelbaarheid, geldt dat ook voor bloemkool. "De groei is lang niet zo stabiel als die van bijvoorbeeld de sla in onze kassen. Daar zorgt de warmte ervoor dat het gewas soms één of enkele dagen sneller groeit. Bij bloemkool gaat het lang niet zo egaal, is er echt sprake van pieken en dalen. De ene week snij je maar 20% van wat je gepland had en de week daarop zomaar 150%. Met het poten van verschillende rassen met verschillende groeisnelheden probeer je daar rekening mee te houden zodat je zo min mogelijk 'nee' hoeft te verkopen aan je afnemers, maar dat valt dit jaar niet mee. Op dit moment vallen verschillende plantingen samen, omdat de bloemkolen die onder water stonden vertraagd zijn geraakt."

De prijzen zijn als gevolg van de hoge temperaturen ondertussen ook niet best. "Met 20 tot 25 cent per kool zitten we echt aan een bodemprijs. Wanneer je gaat rekenen en bedenkt hoeveel tijd en geld het kost om alles te beregenen, kun je je soms zelfs afvragen of het nog rendabel is je laatste voorjaarsteelt te oogsten. De kwaliteit houdt op dit moment namelijk ook niet over door de hitte. Daarbij komt dat mensen nu ook geen bloemkolen kopen, dus de vraag is laag."
 

De pootkar is er klaar voor, alleen nog even wachten tot de temperatuur ook meewerkt.

Continu beregenen tussen het oogsten en poten door
Terwijl de laatste voorjaarskolen geoogst worden, is ook het poten van bloemkolen voor het najaar inmiddels volop bezig. "Om goed te kunnen poten met deze hitte, beregenen we drie keer. Eén keer voor het poten en twee keer na. Elke beregensessie kost negen uur, dus als je bedenkt dat we elke dag 1,5 hectare poten dan leert een rekensom dat we 27 uur beregenen en dus feitelijk tijd te kort komen. Zeker om tussendoor ook nog te blijven oogsten."
 

De bloemkolen hebben het zwaar, maar moeten op dit veld nog wachten tot eind augustus voordat er geoogst wordt.

De zeven man die Tuinbouwbedrijf Huijser in dienst heeft, zijn dus vrijwel de hele dag druk met beregenen. "Gelukkig mogen we hier nog grondwater gebruiken, al merk je dat de kwaliteit daarvan achteruit gaat. Het is steeds meer brak water dat we gebruiken. Ook hebben we ons bassin voor de kasteelt sinds mei drie keer volgepompt."

Het doemscenario is dat het komend najaar vervolgens volop gaat regenen. "Je merkt dat we in Nederland deze extremen niet gewend zijn, maar je mag verwachten dat dit steeds vaker voor gaat komen. Toch zie ik het liever iets te droog dan te nat. Normaal gesproken kun je met goed beregenen namelijk nog een heel eind. Voordeel van lagere temperaturen met meer regen is dan weer dat mensen weer eerder bloemkool kopen en eten", besluit Bas voordat hij later die vrijdagmiddag tussen het beregenen door nog even wat bloemkool gaat poten, hopend op betere prijzen in het najaar én regen.

Voor meer informatie:
Tuinbouwbedrijf Huijser
www.agrohuijser.nl
info@agrohuijser.nl