Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fruithandel Kröpfl start binnenkort met de commerciële verkoop

"Na vijf jaar voorbereiding komt de SweeTango op de markt"

Het appelseizoen staat voor de deur en daarmee valt het oog op nieuwe trends en variëteiten. De Oostenrijkse fruithandel Kröpfl, gevestigd in Steiermark, zal binnenkort een belangrijke mijlpaal bereiken met de officiële lancering van de SweeTango. Na een uitdagende voorbereidingstijd van circa vijf jaar zal het nieuwe clubras vermoedelijk in de tweede week van augustus voor het eerst worden geoogst, deelt de directie trots mee.


De SweeTango: een rood, zoet appelras dat reeds in de nazomer geoogst kan worden

Directeur Jürger Wieser kan zich nog goed de start van het SweeTango-verhaal herinneren. "In 2013 hebben we de zogenaamde test agreement ondertekend en twee jaar later werd de eerste commerciële plantage hier in Steiermark beplant. In 2016 en 2017 kregen we echter met vorst te maken, waardoor we geen interessante hoeveelheden van een goede kwaliteit op de markt konden brengen en de daadwerkelijke lancering van het ras tamelijk vertraagd werd.'' Dit jaar is het echter zover en vanaf de tweede week van augustus gaat de oogsts van start: er zal ongeveer 150 ton geoogst worden en de appelen zullen per 4 stuks/1 kg in de schappen van Spar Oostenrijk worden aangeboden. Commerciële verkoop
De SweeTango is het commerciële merkoptreden van het oorspronkelijk Amerikaanse teeltresultaat Minneiska en wordt door in totaal tien telers in Steiermark geteeld. Het totale areaal omvat momenteel circa 30 hectare. Een uitbreiding staat echter reeds op de planning, aldus Jürgen. Over circa drie jaar moet het areaal circa 50 hectare omvatten want het commerciële potentieel van de variëteit is aanwezig. "We hebben gemerkt dat het ras qua smaak heel zoet is en dat het seizoen van dit ras heel vroeg begint, circa twee weken eerder dan Gala. Hoewel de SweeTango zonder problemen tot in maart kan worden opgeslagen, willen we het aanbod voornamelijk in de herfst verkopen.'' Parallel aan de start van het seizoen wordt begin augustus het zelfstandige bedrijf SweeTango Europe opgericht waarin de Europese licentiedragers samenwerken en gezamenlijk de verkoop en de marketing organiseren. In Zwitserland en Duitsland zijn er al plantages en ook in Spanje en Italië staan er al plantages op de planning. In Steiermark freuen die Erzeuger und Vermarkter sich schon über die vielversprechenden oogstprognoses. "We rekenen voor dit seizoen op een goede oogst van een goede kwaliteit. Bovendien staan we op het punt ons assortiment uit te breiden in het perensegment. We beplanten momenteel namelijk de eerste commerciële plantage met het perenras Celina, circa 20.000 bomen'', zegt Jürgen afsluitend. 


Directeur Jürgen Wieser tijdens de afgelopen Fruit Logistica

Vooraanstaande fruithandelaar
De firma Kröpfl bestaat sinds circa vijftig jaar en heeft zich ontwikkeld van een familiebedrijf tot één van de grootste fruithandelsbedrijven van Oostenrijk. Het bedrijf verhandelt onder andere de hoogwaardige productlijnen Mozart en Monika, zowel op de binnenlandse markt alsook op de exportmarkt.

In Steiermark teelt men reeds op een areaal van circa 30 hectare

Verdere informatie:
F. Kröpfl- Obsthandelsgesellschaft m. b. H.
8272 Sebersdorf 274, Österreich
T: +43 3333 / 2033
F: +43 3333 / 2033-4

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018