Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Verbetering mango- en avocadoketen helpt kleine telers in Haïti

In Haïti zijn de eerste stappen gezet voor de export van avocado's. Ook is een aanzet gegeven voor verandering van het transportsysteem voor mango en avocado en betere prijzen voor kleine boeren. Experts van Wageningen Centre for Development Innovation en Wageningen Food & Biobased Research maakten dit mogelijk met technisch advies, het bijeenbrengen van ketenpartijen en door meer transparantie in de keten te brengen. 

Om de positie van kleine boeren te helpen verbeteren en de banden tussen de partijen in de keten inclusief de consument te verstevigen, heeft Wageningen University & Research in 2017 en 2018 onderzoek gedaan naar de ketens van mango en avocado, op verzoek van het Haïtiaanse ministerie van handel en industrie en de Wereldbank. 

Haïti exporteert al decennia mango's naar de Verenigde Staten. Van de 2 dollar die de mango in de Amerikaanse supermarkt kost, krijgen boeren echter maar 2 tot 5 dollarcent. De tussenhandel krijgt daarentegen ongeveer 80 cent en dan komen er nog transportkosten en marge voor de tussenpersoon en de supermarktketen bij. Export van avocado's vanuit Haïti is er officieel nog niet. Wel vindt smokkel plaats naar de Dominicaanse Republiek voor verdere doorvoer aan de Verenigde Staten als 'Dominicaanse' avocado's. De teelt en verkoopt van mango's en avocado's biedt belangrijke werkgelegenheid in de armste delen van het land en is voor deze producenten goed voor bijna 40% van hun inkomen. 

Wageningen Centre for Development Innovation heeft advies uitgebracht om per ketenstap informatie te registreren over tijd, temperatuur en kosten, wat kan worden gebruikt voor blockchain of andere keteninformatietoepassingen. Daarnaast zijn partijen in de keten bij elkaar gebracht, waarbij ze samen konden leren. Een analyse van de mangoketen wees uit dat er met een paar relatief eenvoudige technische stappen grote slagen zijn te maken in de logistieke handelingen van mango. Door boeren te stimuleren het fruit op het juiste tijdstip te plukken zodat de afrijping pas na het transport plaatsvindt, kunnen veel meer mango's de markt bereiken.

Een tweede belangrijke stap was het transparanter maken en digitaliseren van de keten. Bij wijze van proef kregen enkele dozen mango's en avocado's voor de export direct na de oogst een QR-code. Wie deze proefzending met een mobiele telefoon scande, werd naar een webpagina geleid met informatie over de specifieke teler, de oogstlocatie, temperatuur tijdens het transport en verdeling van de opbrengsten over de ketenspelers. Ook de boer kon vanaf het vertrek zien waar de doos zich bevond. Nu is aangetoond dat het basisprincipe werkt, gaat een grote fruithandelaar in 2019 gedurende een jaar grootschaliger zendingen realiseren, met een honderdtal mango- en een honderdtal avocadotelers. In een vervolgproject gaan boeren ook trainingen krijgen om aan de technische eisen te voldoen.

Bron: WUR

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018