Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

25 jaar Belgische trostomaten

Op 1 augustus vierde BelOrta een wel heel opmerkelijke verjaardag. Exact 25 jaar geleden werden de eerste Belgische trostomaten aangevoerd op de toenmalige Mechelse veiling, één van de voorlopers van het huidige BelOrta. De naam zegt het al: de trostomaat wordt per trosje geknipt en verkocht. Een historische beslissing die baanbrekend is geweest in de verdere tomatenteelt in België.


Foto v.l.n.r.: Raf De Vis, Luc Peeters, Marja Van Dessel, Rudy Verbruggen, Sonia Smets, Lisette De Groof, Dirk Uytterhoeven, Jan Smets, Dominiek Devisch, Frans De Laet, Chris De Pooter en Dirk Bertels

1 augustus 1993, een historische datum
België is in rouw bij het plots overlijden van Koning Boudewijn in zijn vakantieverblijf in Motril. Deze historische gebeurtenis brengt ook andere herinneringen boven bij de toenmalige tomatentelers. Enkele vooruitstrevende telers en hun voorlichters zagen exact 25 jaar geleden een opportuniteit in het oogsten van enkele van de toen gebruikte rassen als tros. Ook de commerciële verantwoordelijken, kwaliteits- en verpakkingsmensen van BelOrta werden in de gesprekken betrokken opdat deze nieuwe tomaat op een doordachte manier in de markt kon worden gezet. De trostomaat was geboren en is nooit meer verdwenen uit de Belgische tomatenkassen.

Verjaardagstaart

Verjaardagsfeestje met eerste pioniers
In de voormiddag van 1 augustus werd deze belangrijke en innovatieve gebeurtenis feestelijk herdacht bij BelOrta. Aan tafel zaten Jan en Sonia Smets en Marja Van Dessel (trostomatentelers van het eerste uur), Dominiek Devisch (teeltvoorlichter en aanbrenger van het idee), Rudy Verbruggen en Frans De Laet (toenmalige tomatenkeurders van BelOrta), Dirk Bertels (voorzitter BelOrta), Dirk Uytterhoeven (voorzitter PAG Tomaten BelOrta), Chris De Pooter (directeur BelOrta), Luc Peeters (toenmalig directeur van het Proefstation voor de groenteteelt) en Raf De Vis (huidig directeur van het Proefstation). Er werden heel wat herinneringen opgehaald over hoe er die eerste maanden werd gezocht naar geschikte tomatenrassen en kascompartimenten. Er werd toen heel wat gepionierd bij het omgaan met voeding, watergiften en klimaatsturing bij een plant waarvan de vruchten niet onmiddellijk worden geoogst maar blijven hangen.



Meest geliefde groente tot op vandaag
BelOrta stond 25 jaar geleden mee aan de wieg van deze innovatie in de Belgische tomatenteelt. Ook vandaag blijven de BelOrta telers investeren in nieuwe tomatenvariëteiten en teelttechnieken. Mét succes want de tomaat blijft de meest gekochte groente voor thuisverbruik bij de gemiddelde Belg volgens de jaarlijkse studies van VLAM. Zowel de losse als de trostomaat is vandaag in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar en de perfecte smaakmaker in menig zomers én winters gerecht. Tegenwoordig heeft BelOrta 40 telers met trostomaten die dagelijks smaakvol, dagvers en lokaal product naar de veiling brengen. 1 augustus was trouwens een topdag wat betreft aanvoer van trostomaten bij BelOrta met maar liefst 773.970 kg. Kortom, volop beschikbaar in de winkel voor alle consumenten.

Voor meer informatie:
BelOrta


Publicatiedatum: