Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chiquita en WUR bundelen krachten in wereldwijde strijd tegen Panamaziekte

Op 28 juli kwamen wetenschappers van over de hele wereld samen in Boston om onderzoeksresultaten met elkaar te delen en te bespreken hoe de Fusarium verwelkingsziekte veroorzaakt door de zogenaamde Tropical Race 4 (TR4) het beste kan worden aangepakt. Het is de eerste keer dat dit probleem tijdens een internationaal wetenschappelijk congres zo uitvoerig wordt besproken. Zo'n 100 specialisten en vijftien sprekers zullen hun ervaringen delen en bespreken wat er nodig is om deze ziekte te bestrijden.

 

De Fusarium verwelkingsziekte of Panamaziekte wordt veroorzaakt door een Fusarium bodemschimmel. Deze schimmel infecteert de wortels, tast het vaatsysteem aan en doodt uiteindelijk de bananenplant. De TR4 schimmel bedreigt niet alleen de Cavendish banaan, die het meest wordt verbouwd, maar ook andere bananensoorten. Bananen behoren wereldwijd tot de belangrijkste voedingsgewassen en zijn 's werelds meest gegeten fruit. Een gezamenlijke aanpak is noodzakelijk om de verspreiding van TR4 tegen te gaan.

Geen effectieve behandeling
Professor Gert Kema van de Wageningen University & Research en Prof. André Drenth van de University of Queensland, Brisbane, twee autoriteiten op het gebied van bananenziekten, zullen de sessie leiden die onderdeel is van het Internationale Congres over Fytopathologie (ICPP). Gert Kema: "Het doel is om een permanente oplossing voor de gevreesde TR4 te vinden. Momenteel is er geen effectieve behandeling voor TR4 als een bananenplant is geïnfecteerd. De enige tegenmaatregel is om overdracht via aangetaste grond, geïnfecteerde planten en verontreinigde materialen naar schone gebieden te voorkomen."Permanente en duurzame oplossing
Het congres werd geopend door Andrew Biles van Chiquita. Het bedrijf ondersteunt het event en heeft het mogelijk gemaakt dat wetenschappers, onderzoekers, vertegenwoordigers van bedrijven en overheden van over de hele wereld bijeen zijn om oplossingen voor de aanpak van deze ernstige ziekte te bespreken. "In onze internationaal verbonden wereld, kent TR4 geen grenzen. De verspreiding van de ziekte, voornamelijk in Zuidoost-Azië, is goed in kaart gebracht door de FAO. De ziekte kan overal voorkomen en bedreigt kleine en grote plantages, rijk en arm. Wij willen graag helpen bij het vinden van een duurzame oplossing voor deze dreiging voor de bananenindustrie. De bananenproductie houdt niet op, maar kan aanzienlijk worden aangetast. We moeten nu gezamenlijk in actie komen," aldus Andrew Biles.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018