Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
8% oogstdaling en gemiddeld 4% hogere prijzen

Spaanse aardbeiseizoen sluit met 280.000 ton

Volgens Spaanse aardbeiproducent en - exporteur Freshuelva heeft de sector het seizoen 2017/18 afgesloten met een totale teelt van 280.000 ton, wat een daling van 8% betekent in vergelijking met het vorige seizoen, hoewel het areaal met 9% groeide.

De opbrengst kwam op 437 miljoen euro, wat een daling van 4% betekent in vergelijking met het vorige seizoen. Het aardbeiseizoen kwam in z'n geheel op een hoger gemiddelde prijs van +4%, wat gebaseerd is op statistieken van de aangesloten bedrijven.

Het geoogste volume was in het eerste kwartaal ongeveer 20% kleiner dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. Dit werd veroorzaakt door de lage temperaturen in januari en begin februari en de regen gedurende eind februari en maart. Het weer in april was hetzelfde als dat in dezelfde maand van het vorige seizoen, hoewel dit een hoger exportvolume opleverde. In mei daalde de verkoop sterk vanaf het midden van de maand door de hoge temperaturen en door de concurrentie vanuit andere landen als Frankrijk, Italiƫ, het VK, Duitsland en Belgiƫ. In juni kwam het seizoen ten einde.

Wat andere bessen betreft: de framboosteelt bereikte 19.000 ton, wat 2% meer is dan het vorige seizoen. De prijs van dit fruit steeg gemiddeld 4%, wat zich vertaalt in een groei van bijna 4% opbrengst met een totaal van 130 miljoen euro. Het areaal groeide 14,5% en kwam op ruim 2.000 hectare.

95% van de framboosteelt is voor de export en is vergelijkbaar met die van vorig jaar. Vanaf mei en begin juni was er een aanbodoverschot door het aanbod uit andere landen, waardoor de prijzen op het einde van het seizoen flink daalden.

De oogst van zwarte bessen begon eind februari met kleine hoeveelheden, die in maart wat opliepen. De meeste opbrengst was in april, mei en begin juni. In totaal kwam de teelt op 3% hoger dan die van het jaar daarvoor, met een totaal van 1.800 ton. De prijs daalde 5%.

Het seizoen voor blauwe bessen viel op door een groei van 12% areaal, wat de verkoop tot bijna 15% deed stijgen tot 38.000 ton tegen het einde van juni. De opbrengst steeg 4%, hoewel de gemiddelde prijs met 3% daalde. Geoogst werd in de maanden april en mei, toen de temperaturen stegen.

Publicatiedatum: