Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gregoire Vicherat, Halls:

"Kukuzi zet standaard voor Keniaanse avocado's"

De eerste Keniaanse Kakuzi-avocado's zijn onlangs bij de Franse afdeling van Halls op de groothandelsmarkt Rungis aangekomen. Gregoire Vicherat van Halls zegt erg blij te zijn met de kwaliteit. De Keniaanse avocado's zijn volgens hem een van de meest favoriete fruitsoorten om mee te werken, omdat ze heel geleidelijk aan rijp worden. Halls levert al ruim tien jaar Kakuzi-avocado's aan een aantal grote Europese supermarktketens. Veel van deze ketens geven aan dat het fruit van het teeltbedrijf Kakuzi een van de best smakende fruitsoorten op de markt is.Gregoire benadrukt dat de avocado's van Kakuzi compleet anders zijn in vergelijking met andere Keniaanse avocado's. Kakuzi is de enige commerciële avocadoteler van Kenia. Het bedrijf heeft een areaal van 450 hectare en heeft ambitieuze plannen om dit areaal in de komende jaren uit te breiden. Daardoor wordt Kakuzi een van de grootste leveranciers van avocado's in Afrika. "Kakuzi is qua professionaliteit, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid een voorbeeld voor de rest van de sector. Het bedrijf laat dit onder andere zien door de certificaten die het heeft, zoals het Rainforest Alliance-certificaat," zegt Gregoire.

Het waterverbruik bij de avocadoteelt is iets waar men in sommige delen van de wereld zorgen over maakt. De avocadoteelt legt druk op de hoeveelheid beschikbaar drinkwater. Kakuzi heeft daarom een netwerk van dammen op de plantages opgezet, zodat op natuurlijke wijze al het water wordt verzameld dat jaarlijks voor de teelt nodig is. Op deze manier voorkomt het bedrijf dat er toeslag moet worden gelegd op de hoeveelheid aan drinkwater voor de lokale bevolking. 

"De plantage van Kakuzi lijkt op die van ons in Zuid-Afrika in de zin dat ze daar een toegewijd team hebben voor de teelt. Dit team wordt ondersteund door Halls. Dit is in tegenstelling tot de traditionele Keniaanse exportsector, waar het fruit wordt geproduceerd door een groot aantal kleine telers met een areaal dat loopt van enkele bomen tot een paar hectare. Het fruit komt van deze telers terecht bij verschillende pakstations voor de export, die onafhankelijk van elkaar werken. Dit leidt tot een inconsistente kwaliteit."

Kakuzi ondersteunt lokale telers in de omgeving met technische kennis en advies, om ervoor te zorgen dat deze telers hoge kwaliteit leveren voor de export naar Europa. Het bedrijf is erop gebrand om Kenia opnieuw te vestigen als een internationaal relevante leverancier van avocado's.

De eerste Keniaanse avocado's kwamen in maart op de Europese markt terecht. Halls wacht echter tot juli met de import om ervoor te zorgen dat het gehalte aan droge stof correct is. Er wordt pas geoogst als dit gehalte op 23% staat, zodat de avocado's heel gelijkmatig rijp worden. Dit is essentieel voor de rijpingsprogramma's van het bedrijf.

Op dit moment ontvangt Halls 10 containers per week. Dit aantal zal in de komende veertien weken toenemen naar ongeveer 25 containers per week.

Het aanbod op Europese markt is in de afgelopen twaalf weken tot een recordhoogte gekomen, waardoor de prijzen zijn afgenomen. Gregoire verwacht echter dat dit in de komende weken zal verbeteren. Peru leverde 500 containers per week, maar stuurt nu zijn avocado's naar markten als de VS en Azië.

"De vooruitzichten voor de rest van het seizoen zien er nu veelbelovender uit. Het wekelijkse aanbod gaat terug naar een niveau waarvan we weten dat de markt het aankan. De vraag naar avocado's blijft onverminderd sterk. Zelfs toen de markt in de afgelopen maanden onder druk stond, bleef die vraag aanhouden. Het goede nieuws is dat veel nieuwe consumenten hierdoor de gelegenheid hebben gehad om met deze fruitsoort kennis te maken."

Voor meer informatie:
Greg Vicherat
Halls
Tel: +33 (0) 1 82 39 00 31
Email: greg@hlhall.co.uk
www.halls.co.za

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018