Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guy Jennes, BelOrta

“Door de droogte moeten we ons beter voorbereiden op komend seizoen”

Tholen – "Het kenmerk van deze zomer is het warme en droge weer. Als de weersvoorspellingen kloppen zal hier de komende weken niet direct veel verandering in komen. Onze telers hebben ontzettend veel werk met het aanvoeren van water. Vaak zijn ze in de nacht bezig om irrigatiepompen te verzetten, slapen bijna niet en werken keihard", vertelt Guy Jennes van BelOrta. De veiling hoort dat veel telers nog behoorlijk goed water kunnen geven. "Toch houden we in ons achterhoofd dat het droogte ook mogelijk effect zal hebben op de lange termijn en dat wij ons hierop moeten voorbereiden. We proberen ons dagelijks goed te informeren over de situatie op het veld."



Door de droogte is de aanvoer van bloemkool laag. "De aanvoer is beduidend lager dan gemiddeld en dit zal door de droogte nog wel aanhouden. De andere vollegrondsgroenten staan op het veld te groeien. Prei is al in aanvoer, maar iedereen kijkt naar het najaar wanneer de grote volumes worden aangevoerd. Tot op heden hebben we nog geen onheilsberichten gehoord. Ook van de spruiten en sluitkool hebben we nog niet gehoord of de droogte hierop effect heeft gehad", aldus Guy. Volgens BelOrta blijven de telers momenteel erg rustig ondanks de weersomstandigheden.

Vergeten groenten
Tomaten, slasoorten, witlof, prei, paprika, komkommer en cougettes behoren tot de meest geconsumeerde groentes in België. Deze worden ook massaal aangevoerd. "De laatste tijd blijft de consumptie van groenten vrij stabiel. Deze soorten zijn al jaren de meest populaire groenten bij de Belgische consument. We zien wel dat de zogenaamde vergeten groenten zoals bieten, rapen en bonen aan belangstelling hebben gewonnen", vertelt Guy. Doordat er veel aandacht is voor gezondheid zijn consumenten veel bezig met gezond eten en daarbij horen groenten en fruit. Toch merkt BelOrta dat de vraag naar groenten al jaren vrij stabiel blijft. 


Verkoopzaal BelOrta

Buurlanden
De export van onze groenten loopt voornamelijk naar onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland. "Veiling BelOrta heeft een breed assortiment met topkwaliteit groenten, fruit en bio en hiermee proberen we ons te onderscheiden. We krijgen veel appreciatie van klanten over het brede aanbod kwaliteitsproducten. Door het kopen via een veilingklok heeft de klant de mogelijkheid om dagelijks te reageren op vraag en aanbod. We vinden het belangrijk om in te spelen op de vraag en onze klanten zoveel mogelijk producten aan te kunnen bieden", besluit Guy.

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Supervisor Verkoop
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
+32 (0)15 56 52 94
+32 (0)478 24 73 09