Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overvloed aan dadels, meloenen en gedroogd fruit op Iraanse versmarkt

De bazaar van Tabriz: eeuwenoud, exotisch handelscentrumDe bazaar van de Iraanse stad Tabriz behoort tot de oudstein zijn soort ter wereld. Niet voor niets staat deze Oosterse markt sinds 2010op de Unesco werelderfgoedlijst en sindsdien vinden er regelmatig renovatiesplaats. Het volledige complex - waarvan sommige delen dateren uit de 16e eeuw -is ca. 1,5 kilometer lang en heeft een totale oppervlakte van omstreeks 300 ha.Naast onder meer een tapijt-, sieraden- en specerijensectie telt de centraalgelegen bazaar ook een omvangrijke versmarkt.


Een van de vele dadelstands op de bazaar


Veelzijdige meloenenhandel
Het grotendeels overdekte terrein telt veelalspecialistische groot- en kleinhandelsbedrijfjes. Door de diversiteit van hetIraanse landschap en de beperkte handelsbetrekkingen met het buitenlandherbergt de bazaar vrijwel uitsluitend producten van eigen bodem. Onder meer(water)meloenen en dadels worden in grote hoeveelheden en sterk varierendekwaliteit aangeboden, en niet alleen de (in Europa) bekende soorten. Een varieteitdie gretig aftrek vindt bij lokale consumenten is de ovale watermeloenHenduneh, maar ook de langwerpige, geelkleurige meloenen worden veelvuldigverkocht.
Dadels en gedroogd fruit
Daarnaast zijn dadels en gedroogd fruit het uithangbord vande Iraanse vershandel. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar: van deklassieke Medjoul-dadels tot de gedroogde Zahedi-vijgen. Een wat exclusieveredadelvarieteit die zelfs hier in Noordwest-Iran grif verhandeld wordt is deBam-dadel uit de zuidelijke teeltgebieden. Deze soort wordt ook geexporteerdnaar het buitenland, zij het echter vooralsnog in geringe volumes, zo vertelteen lokale handelaar. Een product dat men tijdens de zomermaanden ook in grotevolumes aantreft zijn (gedroogde) abrikozen en pruimen, evenals pistache-notendie in de regio rond Teheran grootschalig geproduceerd worden. 


Gepelde knoflook behoort eveneens tot de hardlopers op de bazaar


Watermeloenen behoren qua consumptie en teeltvolumes tot de belangrijkste AGF-producten van Iran

Kleinvallend fruit
Ook vermeldenswaardig zijn de Iraanse kersen (Zoghâlakhte)en druiven (angoor) die in diverse regio"s geteeld worden. Integenstelling tot de voornamelijk grote vruchten in (West-)Europa wordt deIraanse handel gedomineerd door opvallend klein fruit. Met name de druivenhebben een omvang van een gemiddelde rode dan wel blauwe bes: zowel de blauweals witte druif is echter zeer zoet van smaak en in dat opzicht vergelijkbaarmet de Europese druif. De kersen worden door veel Iraniers daarentegen nietalleen voor directe consumptie gebruikt, maar ook voor het maken van siroop engelei.

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018